60. SAJAM KNJIGA U BEOGRADU: Rusija počasni gost

0 229

Jubilarni, 60. Međunarodni beogradski sajam knjiga biće održan na Beogradskom sajmu od 25. oktobra do 1. novembra, a ovogodišnja zemlja počasni gost je Rusija. U istom terminu održavaju se još dve srodne manifestacije, specijalizovane za obrazovanje i nastavu – 46. Međunarodni sajam opreme i sredstava za savremenu nastavu – „Učila“ i 8. Sajam obrazovanja – „Zvonce“.

Najavljujući najveću i najznačajniju kulturnu manifestaciju u Beogradu, Vladan Vukosavljević, gradski sekretar za kulturu, izrazio je zadovoljstvo što je grad Beograd svakog oktobra, zahvaljujući manifestaciji Sajam knjiga, jedna od svetskih kulturnih prestonica, a ovogodišnje učešće zemlje počasnog gosta Rusije, sa kojom, kako je Vukosavljević naglasio, Srbija već godinama unazad gaji prijateljske odnose. doprinosi produbljenju saradnje na svim poljima. On je istakao da će na ovogodišnjem sajmu knjiga posebno biti promovisana akcija „Negujmo srpski jezik“,  koja je već krenula sa promocijom širom Srbije. Vukosavljević je istakao da se stvari odvijaju dobro i da su pripreme u punom jeku.

60. Sajam knjiga u Beogradu

Sajam knjiga, kultna manifestacija Beogradskog sajma i brend Beograda i Srbije, okupiće i ove godine najprestižnije izdavače, knjižare, bibliotekare i pisce iz zemlje i sveta. Pored toga što izdavači na ovoj manifestaciji predstavljaju svoju godišnju produkciju, Sajam knjiga je i mesto na kome se uspostavljaju kontakti, razmenjuju iskustva, sklapaju poslovi i ostvaruju ostali vidovi poslovne i kulturne saradnje.

Fokus ovogodišnjeg programa Sajma knjiga kao i pratećih programa u okviru Foruma sajma knjiga biti usmeren na šest godišnjica od značaja za srpsku kulturu i istoriju, a to su: 100 godina od rođenja Branka Ćopića gde će se govoriti o njegovim delima koja već godinama povezuju Republiku Srpsku i Srbiju, jubilej 60 godina sajma knjiga, 80 godina od rođenja Danila Kiša, 120 godina od rođenja Milana Kašanina, 140 godina Branislava Petronijevića i 1200 godina godina Metodija Solunskog, slovenskog prosvetitelja. Tribine će biti posvećene Branku Ćopiću, „jeretiku golubijeg srca“, rusko-srpskim književnim vezama, aktuelnoj jezičkoj politici i novom ciklusu akcije „Negujmo srpski jezik“, Andrićevim romanima iz rata, problemu književnosti i subverzivnosti, marginalizovanom izdavaštvu poezije, godišnjicama Don Kihota i Čaplinove epohalne pojave,  istoriji i savremenosti srpskog stripa. Najavljena je i serija sajamskih razgovora sa istaknutim srpskim autorima iz Srbije i okruženja (Drago Kekanović, Goran Petrović, Radivoj Radić, Milena Marković, Nikola Malović, Jasmina Ahmetagić…).

Irina Gnjedkova, savetnik za pitanja kulture ambasade Ruske Federacije u Srbiji najavila je studiozan i sveoubuhvatan program ovogodišnjeg gosta, Ruske Federacije. Ona je naglasila da je  2015. godina proglašena za godinu književnosti u Rusiji, kao i da će se na štandu Ruske Federacije naći oko 1.500 knjiga u koje spadaju neki od izdavača klasika ali i izdavači ruskih udžbenika. Njihov štand će krasiti i izložba fotografija „Blaga ruske književnosti“ iz kolekcije muzeja „Kalomensko“, koja je posvećena istorijatu razvoja ruskog pisma i književne kulture. Radi susreta sa čitaocima iz Srbije doputovaće poznati ruski pisci, dobitnici mnogobrojnih nacionalnih nagrada – Pavel Basinski, Sergej Beljakov, Boris Jevsejev, Eduard Verkin. Nešto kasnije pridružiće im se i  pisac, stručnjak za književnost, TV i radio voditelj Viktor Jerofejev i poznati pisac fantastike Sergej Lukjanjenko.

Centralno mesto u ruskom programu zauzeće tema pravoslavlja. Pod nazivom „Pravoslavna Rusija“ biće predstavljena izložba knjiga i niz manifestacija među kojima je i predstavljanje „Pravoslavne enciklopedije“, u izdanju crkvenog naučnog centra Ruske Pravoslavne Crkve; predstavljanje zbirke članaka srpskih i ruskih autora povodom 1.000-godišnjice od smrti Svetog Blagovernog kneza Vladimira (protojerej Vitalije Tarasjev – starešina Podvorja Ruske Pravoslavne Crkve u Beogradu); projekcija filma „Drugo krštenje Rusije“ na srpskom jeziku; predstavljanje novih izdanja Sretenjskog manastira; otvoreno predavanje „Izdavačka delatnost Ruske Pravoslavne Crkve“ i drugi.

Nadežda Kuščenkova, direktor Ruskog centra za kulturu i nauku „Ruski dom“ je izjavila da je knjiga u Ruskom domu uvek zauzimala specifično mesto, i da Ruski dom u svoj posedu ima više od 80.000 knjiga koje se sada mogu naći i u elektronskom izdanju. Ona je istakla da je čast dati doprinos ovakvoj manifestaciji. Kuščenkova je naglasila da će se već pomenuta galerija fotografija nakon sajma knjiga stacionirati u Ruskom domu i da će biti otvorena za posetioce mesec dana.

78827_vest_Sajam-knjiga-u-znaku-RusijeZnačajno obeležje Sajma knjiga je i bogat prateći program, u okviru koga se održavaju brojne konferencije, okrugli stolovi, susreti sa piscima, tribine, radionice. Sajam je i mesto na kome se kupuju i prodaju autorska prava, održavaju tematski razgovori i izložbe.  I ove godine Sajam knjiga organizuje posebne programe posvećene deci i mladima. Serija dečjih programa, koje je koncipirala književnica Gordana Maletić „Ispod Brankovih krila“ takođe je u znaku Branka Ćopića, ali i naših vodećih pisaca za decu i mlade. U okviru sajma knjiga biće predstavljene i izložbe: „Vedrine i sete Branka Ćopića“, već pomenuta „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog  rata“, „Ledi Pedžet i njeni Srbi“,  „Kultura ćirilice“ i „Dani ćirilice Bavanište“.

Ovaj događaj je i mesto na kome ljubitelji pisane reči uz posebne sajamske popuste mogu da kupe knjige koje žele, da upoznaju omiljene i otkriju nove autore. Ogromno interesovanje posetilaca je jedna od specifičnosti ove manifestacije, što nije iznenađujuće ako se ima u vidu impozantan broj ljudi koji svake godine dolazi na Sajam knjiga.

Cene ulaznica ostaće nepromenjene u odnosu na prošlih šest godina – pojedinačna ulaznica biće 250, grupna 150, a porodična ulaznica 600 dinara. Sajamske hale biće otvorene svakog dana od 10 do 21 čas.

Drina Info

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena