Формираће се комисија за заштиту реке Дрине

0 441

О пројекту „Управљања чврстим отпадом у прекограничним руралним и приобалним подручјима у региону Југоисточне Европе“ с посебним освртом на регију „Дрина – Тара“, посебно река Дрина, расправљали су у Вишеграду министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић и министар пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић, а госте је поздравио начелник Општине Вишеград, Славиша Мишковић.

нац

Шаровић је нагласио да је на састанку било речи о заштити реке Дрине и њеног приобаља од чврстог отпада у три државе Црној Гори, Србији и БиХ и формирању такозване Дринске комисије која би ову реку посматрала не само када је у питању енергетика већ и са водним и туристичким потенцијалима као и управљању водом у елементарним непогодама.

„Ми смо се данас договорили да формирано посебно радно тело које би владама три државе предложили споразум који би ишао ка институализацији овог питања како би могли да привучемо што већу пажњу финансијских институција као што је светска банка и ИФАД средства„, рекао је Шаровић.

шаровић

Министар пољопривреде и заштите животне средине Србије Снежана Богосављевић Бошковић је истакла да је верује у формирање Дринске комисије која ће радити по угледу на већ оформљену Савску комисију.

„Србија ће подржати ову иницијативу, даће своје представнике у радна тела и очекујемо да се данашње идеје и закључци што пре заживе„, рекла је Бошковићева.

срб

Овај пројекат је подржан од стране Сталне радне групе за регионални рурални развој у југоситочној Европи SWG.

Стална радна група за регионални рурални развој SWG подржава овај пројекат а обезбедила је грантове за друге у износу од 300.000 евра за мале предузетнике, пољопривреднике и њихове активности„, рекао је генерални секретар SWG Бобан Илић.

Иако је био планиран као трилатерални састанак министара три државе њему нису присуствовали представници Црне Горе, како је речено, из оправданих разлога али ће се у току јуна придружити овом договору.

Текст: Р. ТАСИЋ

Извор: Општина Вишеград

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена