Finalni radovi na izgradnji spomenika izginulim Strmovcima u Velikom ratu

0 390

Spomenik 5BAČEVCI NA DRINI. Radovi na završetku Spomenika izginulim ratnicima i civilnim žrtvama ratova od 1912 – 1918 sela Strmova lagano se privode kraju. Ovih dana postavljene su ploče sa imenima izginulih ratnika i žrtava a na vrhu spomenika montiran mermerni krst.

– Izgradnju spomenika smo započeli povodom 100 godina od početka Velikog (Prvog svetskog) rata. Radovi su usporeni zbog vremenskih neprilika i vanrednog stanja 2014. godine. Ali, evo završavamo ga povodom 100 godina od formiranja Solunskog fronta i Kajmakčalanske bitke u kojoj su pali mnogi Strmovci. Ostalo je još da se uredi prostor oko spomenika i postave grbovi Srbije – priča Grozdan Biljić, jedan od najažurnijih Strmovaca u ovom poslu, organizator  poslova i odbornik Skupštine opštine Bajina Bašta.

Spomenik 4Bliže podatke o spomeniku daje nam Mitar Josipović, predsednik Zavičajnog udruženja „Strmovo“ koji je prikupio i obradio podatke o izginulim ratnicima.

– Na spomeniku je upisano 156 imena izginulih i umrlih ratnika, 33 civilne žrtve i 7 civila interniraca umrlih u logorima Ugarske i Austrije. Među njima je i ime Omera Karadarevića, bačevačkog kovača, koji je ubijen kad i narodni poslanik i predsednik Opštine strmovske Mitar Vučićević, 19. avgusta 1914. godine. Kada spomenik bude završen on će biti deo jedinstvenog spomeničkog komleksa u kome su i spomen-ploče izginulim borcima NOR-a i učitelju Miladinu Kovačeviću, stara škola (Kraljeva škola), Most Aleksandra Obrenovića, Crkva SV. Proroka Ilije…

Predsednik Odbora za izgradnju spomenika Vukašin Vučićević nam prenosi da će svečano otvaranje spomenika biti za Ilindan 2. avgusta ove godine i dodaje: „Pored pomenutih spomenika na zidu škole biće postavljena i spomen ploča Ruskinji Darji Aleksandrovnoj Korovkini bolničarki koja je poginula na Gučevu.“

Drina Info portal

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena