TUNEL KADINJAČA: Centralno rešenje najbolje

1 500

U ponedeljak, 19. septembra održan je radni sastanak u Delegaciji Evropske unije u Srbiji povodom realizacije projekta „Tunel Kadinjača“. Na sastanku su pored predstavnika DEU Elizabete Sartorel i Kancelarije za Evropske integracije Sande Šimić i Jelene Kolić, a ispred Opštine Bajina Bašta prisustvovali Ivan Marković i  Miloš Jelisavčić.

Projektanti ispred izabrane kuće Projekt biro UTIBER doo, izneli su dosadašnje rezultate rada na realizaciji projekta i predali izrađenu Studiju opravdanosti za Tunel Kadinjača i zatražili od svih nadležnih institucija svoje komentare na dosad urađeni deo projekta.

slika - tunel

Generalni projekat je razmatrao i analizirao četri predložena alternativna pravca za Tunel Kadinjača. Nakon multikriterijumske analize projektant je predložio centralno rešenje kao najbolje. Po većini parametara ova opcija je slična ostalim rešenjima ali je ova analiza ovo rešenje stavila kao najoptimalnije.

Varijanta „Centralna“ će biti predmet razrade svih daljih istraživanja i projektovanja nakon odobrenja državne revizorske komisije. Na sastanku je dogovoreno da će ovaj projekat biti predat opštini Bajina Bašta do 15. oktobra ove godine a opštinske službe će ga potom predati državnoj revizorskoj komisiji.

Predložena varijanta će biti 1344 metra dužine (podužni nagib u tunelu 3%) i podrazumeva i izgradnju dva mosta dužine od 225 i 62 metra kako bi se na ulaznim portalima podigla visina i skratila dužina tunela i smanjio nagib.

centralna varijanta - 1344m
Centralna varijanta – 1344 m

Postojeći državni put se zadržava u funkciji opsluživanja lokaliteta u okruženju a trokrakom raskrsnicom se priključuje na novoprojektovanu trasu u zoni njenog početka i kraja. Projektovana vrednost ove investicije iznosi 3.283.053.508,60 dinara (oko 26.7 miliona evra).

Naredni koraci su izrada Idejnog projekta za ovaj objekat čija vrednost se kreće od 1.5%-2% od investicije. Opština Bajina Bašta je već konkurisala za ovaj dokument kod Ministarstva privrede.

Projekat izrade Generalnog projekta i Prethodne studije opravdanosti koji je podržala Evropska unija u Srbiji sa 130.000 evra će zvanično biti završen i predstavljen polovinom novembra ove godine.

Drina Info

1 komentar
  1. Gradjanin kaže

    Uradili projekat i na njemu zakrpljenu rupu. Prva slika gore.
    Iskusno!

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena