SRS: Protivzakonit sporazum hladnjačara, da reaguje Tužilaštvo i ministarstvo

0 406

Okružni odbor Srpske radikalne stranke Zlatiborskog okruga poziva Tužilaštvo i resorno ministarstvo da reaguju povodom kako kažu potpisivanja protivzakonitog Sporazuma hladnjačara, kojim je tvrde oni, uspostavljen monopol u otkupu malina a čime su uzgajivači malina stavljeni u robovski položaj.

Srpska radikalna stranka naslovna

U saopštenju SRS dostavljenom medijima se navodi:

,,Sporazumom potpisanim u Valjevu utvrđena je otkupna cena od 120 dinara za kilogram, što je gotovo duplo manje nego što je malina plaćana prethodne godine. Seljaci su ucenjeni da malinu predaju po bagatelnoj ceni ili da gledaju kako im rod propada jer nemaju alternativu za prodaju, niti obećanu zaštitu države i ministarstva poljoprivrede. Sporazum hladnjačara je protivzakonit i krivičnim zakonikom sankcionisan kroz krivično delo Zaključenje restriktivnih sporazuma.

Ćutanje predstavnika države – i pored više puta obećane pomoći i zaštite proizvođačima malina – predstavlja prećutnu saglasnost da se pljačka nastavi i da se obeshrabre svi koji proizvode ili su zainteresovani da se uključe u proizvodnju maline, kao nesumnjivo strateškog proizvoda Srbije.

Da ironija bude veća, upravo su najviši funkcioneri Srpske napredne stranke, dok su bili u opoziciji, obećavali malinarima konkretna rešenja i blagostanje ukoliko njima ukažu poverenje da formiraju Vladu.

Međutim, nakon pet godina vladavine Vučićevih naprednjaka srpski seljaci su potpuno poniženi i obespravljeni, a proizvođači maline dovedeni su u nikad goru situaciju. Iako je samo pre nekoliko dana ministar Nedimović obećavao konkretnu pomoć i objašnjavao značaj uzgajivača malina u srpskom izvozu, predstavnici države su ipak odlučili da stanu na stranu tajkuna, a ne običnog seljaka“, navodi se u saopštenju za medije.

Izvor: Glas zapadne Srbije

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena