Srebrenica: Na pomolu dogovor o formiranju nove skupštinske većine

0 793
U Srebrenici je na pomolu dogovor o formiranju nove skupštinske većine. Odbornici SNSD-a, DNS-a SRS-a, jedan odbornik SDP-a i dva odbornika SDA postigli su saglasnost o zajedničkom nastupu.
Pravoslavna crkva u Srebrenici naslovna

Predstavnici SNSD-a DNS-a i SRS-a postigli su saglasnost za potpisivanje sporazuma kojim su utvrđeni „Osnovni principi za formiranje vlasti u opštini Srebrenica i platforma zajedničkog nastupa u SO Srebrenica u periodu 2016 -20202“ – to je saopšteno nakon sastanka, koji je, čini se, otklonio dilemu ko će činiti većinu u Srebrenici.

Načelnik opštine, uoči sastanka, optimističan.

– Mislim da će se stabilizovati ova politička situacija koja se uzburkala u predhodnom periodu i da ćemo nastaviti sa aktivnostima koje smo započeli, kaže Mladen Grujičić.

A situacija se uzburkala pre 10 dana, kada je SDS najavio formiranje nove skupštinske većine, nezadovoljan podelom funkcija u opštini.

– Mi smo imali beskonačno inicijativa da se razreši ova politička kriza, koja je ozvaničena. Nismo imali prave sagovornike u politici SNSD-a, istakao je predsednik OO SDS-a Srebrenica, Momčilo Cvjetinović.

– SDS ruši srpsko jedinstvo i ulazi u koaliciju sa predsednikom islamske zajednice i on jasno nastavlja politiku iz Sarajeva, politiku rušenja Republike Srpske u Srebrenici na najosjetljivijoj tačci u RS, navodi predsednik OO SNSD Srebrenica, Radomir Pavlović.

Odbornik DNS-a na čiju je podršku računao SDS u formiranju nove skupštinske većine, prethodnih dana nije se oglašavao. I nakon današnjeg sastanka, bez komentara. Učesnici su odlučili da odluku verifikuju lokalni stranački organi. Da je dogovor ipak postignut, čini se, načuo je slovački ambasador, koji je danas boravio u Srebrenici.

– Veoma drago mi je da čujem da je došlo do uspostavljanja opštinske većine. Tako može doći do brže implementacije ovih dobrih namera i planova, kaže ambasador Slovačke u BiH, Jan Pšenica.

Potpisanim sporazumom, predviđeno je zalaganje za promenu imidža ove opštine, privlačnje investicija i jednakopravnost konstitutivnih naroda i građana Srebrenice.

Izvor: RTRS

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena