Slovenci i Čajetina pomažu gradnju postrojenja za otpadne vode na Zlatiboru

0 267

Do kraja naredne godine na Zlatiboru će biti izgrađeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, vredno pet miliona evra, koje će rešiti problem zagađenja Crnog Rzava i njegove pritoke Obudojevice.

foto: V. Lojanica
foto: V. Lojanica

Potpisan je ugovor kojim Centar za međunarodni razvoj i saradnju Republike Slovenije donira 1,5 miliona evra za ekološki projekat na Zlatiboru.

Preostalih 3,5 miliona evra obezbediće opština Čajetina. Potpis na ovaj papir stavili su Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina i Gašter Jež, direktor slovenačke firme – donatora.

Takođe je i potpisan ugovor kojim je posao gradnje postrojenja poveren konzorcijumu koji čine ljubljanski „Hidroinženjering“ kao nosilac posla, „Beo hidro“ iz Beograda i „Jedinstvo“ iz Sevojna.

Fabrika za prečišćavanje otpadnih voda gradiće se u mestu Sastavci, na Obudojevici kilometar nizvodno od turističkog centra planine.

Opština Čajetina do sada je do lokacije izgradila pristupni put, dovela fekalne kolektore, obezbedila trafo stanicu i pribavila neophodnu vodoprivrednu saglasnost.

Po rečima Milana Stamatovića, predsednika opštine, sledi izrada projekta po idejnom rešenju na osnovu koga je i dobijena donacija od Slovenaca.

– Zlatibor je do sada imao fekalni kolektor za otpadne vode, ali problem je što se one slobodno izlivaju u rečno koriti i odlazile Crnim Rzavom do Drine. Intenzivnijm razvojem, gradnjom hotela i pratećih sadržaja, imamo obavezu da to što pre rešimo. Ovim smo obvuhvatiil sva zlatiborska naselja, pa i prigradska, da se prihvate otpadne vode.

Žao mi je što to nismo uradili pre nekoliko godina kada smo imali 1,5 miliona evra od norveške vlade. Taj novac je propao jer nismo mogli da dobijemo saglasnost države pošto taj projekat nije bio proglašen prioritetnim za Srbiju – kazao je Stamatović.

– U Čajetini smo našli partnere i prijatelje koji su odgovorni prema životnoj sredini žele da je održavaju. Mi to podržavamo donacijom. Fokusiramo se prema opštinama koje su odgovorne prema svom stanovništu u pogledu životne sredine i verujem da ćemo sa

Čajetinom realizovati još nekoliko projekata o čemu smo već pričali – naveo je Gašter Jež.

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena