Prebrojani listići iz Srebrenice, Grujičić u ubedljivoj prednost

0 737
Uz prisustvo posmatrača, u Glavnom centru za brojanje glasova u Sarajevu, ponovo su prebrojani glasački listići spornih biračkih mesta iz Srebrenice.
 Mladen Grujičić naslovna

Preliminarne rezultate Centralna izborna komisija BiH saopštiće tek sutra.

Međutim, prema podacima posmatrača koji su pratili brojanje, razlike između danas utvrđenih rezultata i onih koje je ranije utvrdila Opštinska izborna komisija, su zanemarljive. Za načelnika opštine, sa tri sporna mesta, razlika tek tri glasa.

Na prebrojavanje u Srebrenici stavljena je tačka. Za načelnika opštine, brojanje listića ponovljeno je na tri biračka mesta i to dva u Domu kulture i jednom u Petriči. Od ukupno 662 glasa 393 su za srpskog kandidata Mladena Grujičića, 269 za bošnjačkog kandidata Ćamila Durakovića.

Odstupanja – zanemarljiva. Tri glasa u odnosu na prvobitni rezultat utvrđen još pre sedam dana, podaci su Izbornog štaba srpskog kandidata.

– Razlika je bila jedino u tri glasa, što znači da je bila fer i poštena igra i da nije bilo izborne krađe, kao što je govorio Duraković – kaže Sanja Močević, član Izbornog štaba srpskog kandidata za načelnika opštine Srebrenica.

Zbog čega je onda Opštinska izborna komisija predvođena Nerminom Alivukovićem insistirala na ponovljenom brojanju glasova? Zašto su na oglasnim pločama osvitali drastično izmenjeni izborni rezultati?

Kome su se umesto policajaca zaduženih za javni red i mir pričinjavali specijalci? I ko je i zašto palio vatru u Srebrenici? U Centralnoj izbornoj komisiji spremni tek da govore o tehničkim pitanjima.

– Reztultati toga glasanja za Srebrenicu biće pridruženi putem naše aplikacije, onako kako budu prebrojani – kaže Ahmet Šantić, predsednik CIK-a.

Ponovljeno prebrojavanje glasova za odborničke kandidate, sa takođe tri biračka mesta, u Sarajevskom, glavnom centru trebalo bi da bude okončano večeras. Rezultate će CIK ozvaničiti tek sutra na svojoj veb stranici.

Današnji – za načelničke pozicije, sublimirali su i oko 500 prebrojanih glasova pristiglih poštom. Duraković je dobio novih 394 glasa, Grujičić 68. Prednost srpskog kandidata jeste u blagom padu, no u njegovom izbornom štabu uvereni – ne bude li većih manipulacija Duraković će načelničku poziciju morati da ustupi Grujičiću.

Izvor: RTSR

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena