ПРВИ СВЕТСКИ РАТ: Злочини у Подрињу

1 895

У годинама када обележавамо век од Првог светског рата доносимо вам оргинална документа која бацају додатну светлост на страшне злочине аустроугарске војске на територији општине Бајина Башта у првим данима надирања непријатељске хорде преко Дрине.

Захваљујући ангажовању Јасне Станковић и љубазношћу Историјског архива у Ваљеву по први пут широј јавности представљамо један од докумената из њихове архиве који је настао у првим данима напада аустроугарске војске (у којој су велики део чинили Хрвати, муслимани, Словенци) на Србију.

Реч је о извештају начелника среза Рачанског Начелству округа Ужичког од 14. августа 1914. године. Извештај се у највећој мери односи на зверства аустријске војске у Бачевцима на Дрини а исти је прослеђен и министру унутрашњих дела Краљевине Србије што је и назначено на крају дописа.

У документу су описани први злочини од стране непријатеља у овом крају а историја ће показати да је ово нажалост био тек почетак зверстава над српским народом од стране окупатора.

С. Спасојевић

Дрина Инфо

1 коментар
  1. Митар Јосиповић каже

    Веома интересантан документ. Писан је 14. августа по старом календару, односно 27. августа по новом. Из њега се види да срески началмик још није знао све чињенице о догађајима у Бачевцима 18. и 19. августа 1914.године а што се највише односи на судбину свештеника Антонија Обрадовића (коју је детаљно описао Др Арчибалд Рајс, а и утврђена је на загребачком процесу после рата. Зна се тачно да су то биле Мађарске (Угарске)јединице Дванаеста брдска бригада под командом генерала Келзера, која је била у саставу 48. аустроугарске пешадијске дивизијепод командом генерала Аислира. Већину њених припадника чинили су Мађари али и припадници Словенских народа Хрвати, Бошњаци и Срби (не Словенци, они су углавном били у Аустријским јединицама): Командант Треће аустроугарске армије у чијем саставу је била ова бригада био је фелдмаршал Светозар Боројевић од Бојне, мађарски племић, рођен у српској православној породици (прочитајте роман – историјску хронику „Велики рат“ од Александра Гаталице за који је добио НИН-ову награду). Нови подаци о којима се мало знало а који су наведени у документу су: масовна силовања (углавном се знало за силовање попове ћерке Милене), да су попаљене све воденице, судбина Драгомира Милутиновића за кога је мајка платила 2000 динара за откуп аони га ипак заклали…..

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена