Почео Петровски пост

0 745
Свети Апостоли Петар и ПавлеЗа вернике Српске православне цркве данас је почео Петровски пост, установљен у славу светих апостола Петра и Павла.

Пост почиње у седмици после Тројичине недеље и празника Силаска Светог Духа на апостоле, познат је и као Апостолски и Летњи пост, а завршава се 12. јула, на Петровдан, празник који је посвећен светитељима Петру и Павлу.

Дужина поста је различита и зависи од датума прославе Духова или Педесетнице који спада у покретне празнике повезане за Васкрс.

Најдуже може трајати шест недеља и најкраће једну седмицу и један дан. Петровски пост спада у један од четири најважнија годишња поста које СПЦ прописује својим канонима.

Најдужи је Велики или Часни пост који се завршава празником Васкрсења, а потом Божићни пост који такође траје више недеља и завршава се празником Христовог Рођења.

Осим Петровског, у летњем периоду се поштује и Госпојински пост, пред Велику Госпојину, празник Вазнесења Богородице. Православни хришћани добровољно доносе одлуку о поштовању поста, а тим подвигом се постиже очишћење душе и тела.

Сврха поста, како кажу правила вере, не може се постићи само уздржавањем од мрсне хране, већ и уздржавањем од лоших мисли, ријечи и дела и уз обавезну молитву, по узору на Спаситеља који је постио у пустињи и чији су пример потом следили Богородица и апостоли.

Свети Јован Лествичник, велики учитељ вере, записао је у својим поукама да је „пост гашење пламена телесне пожуде, одстрањење рђавих мисли, спас од огрубелости, олакшица сна“.

У народу влада уверење да онај ко може да се уздржи од прекомерног јела, има снаге и да се уздржи од злих мисли и дела.

Извор: РТРС

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена