НП Тара и НП „Black Canyon” потписали Споразум о сарадњи

0 404

Национални парк (НП) Тара и амерички НП „Black Canyon” из Колорада, потписали су данас у Београду, Споразум о сарадњи, који предвиђа размену знања, искуства и особља у обостраном интересу два парка.

Тај документ у Ботаничкој башти Јевремовац потписали су вршилац дужности директора Јавног предузећа (ЈП) НП Тара Драгић Караклић и управник НП „Black Canyon” у Колораду, Брус Нобле, а потписивању су присуствовали и амбасадор САД Кајл Скат и државни секретар у Министарству пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић.

Потписивање споразума Фото: НП Тара
Потписивање споразума Фото: НП Тара

Скат је рекао да се споразумом два НП обавезују на петогодишњу сарадњу и узајамну помоћ, у циљу очувања тих споменика природе.

„Споразум покрива сарадњу у разним областима, од управљања природним могућностима, рестаурације мочвара и шума, контроле ретких врста, надгледања квалитета воде и ваздуха, преко обуке у области заштите животне средине, али и планове и пројекте за изградњу кампова за младе и планирање у области еко туризма, па до одржавања веб страница”, казао је он.

Амбасадор САД-а је нагласио да ће се ове седмице разрадити прецизнији план сарадње два НП у предстојећим годинама.

Он је навео и да српски и амерички народ деле љубав према природи, додајући да је много рада потребно уложити у очување и управљање НП и да сви који обављају тај задатак морају да поседују посебне вештине како би сачували нетакнуту природу тих паркова, а у исто време их учинили приступачним за посетиоце.

Према његовим речима, многи сматрају и да су „национални паркови” којих у Америци има 59 и који брину о више од 200.000 квадратних километара нетакнуте дивљине и природне лепоте најбоља америчка идеја.

„Територија НП у Америци је већа од територије две Србије”, нагласио је Скат додајући да су НП Тара „Black Canyon”, сличних карактеристика, да поседују сличне шуме и да се суочавају са сличним изазовима.

Божовићева је казала да НП Тара има огроман стртешки значај за Србију, додајући да обухвата територију од преко 25.000 хектара и да има огромне туристичке потенцијале и археолошку димензију.

„Србија и САД имају већ стратешку сарадњу у области политичких и економских односа, а овај уговор отвара нову димензију сарадње која је у функцији заштите природе.НП Тара ће сада имати могућности да користи знања и искуства америчког НП”, рекла је она додајући да ће искуства бити драгоцена и за локалне самоуправе.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена