Насер Орић ослобођен оптужби за злочине над Србима

0 523

Суд БиХ ослободио је ратног команданта Насера Орића оптужби за злочине против заробљеника српске националности на подручју Братунца и Сребренице.

Насер Орић злочинац
Извор: www.jadovno.com

Тужилаштво БиХ је против Насера Орића и Сабахудина Мухића подигло оптужницу 27. августа 2015. године.

Према оптужници, Орић, тадашњи командант, и Мухић, припадник Армије БиХ, 1992. године су у местима Залазје, Лолићи и Куњерац, убили три заробљеника српске националности (Милутина Милошевића, Митра Савића и Слободана Илића).

Председавајући Судског већа Шабан Максумић навео је у образложењу да су Насер Орић и Сабахудин Мухић ослобођени по све три тачке оптужнице.

Суђење у овом предмету је окончано 12. септембра, када је одбрана изнела завршне речи наводећи да Тужилаштво БиХ није успело да докаже оно што је Орићу стављено на терет.

Орић, некадашњи командант одбране Сребренице, којег у Федерацији БиХ сматрају ратним херојем, а Србија га потражује због ратних злочина над Србима, изјавио је да је правда задовољена, након што га је данас Суд БиХ ослободио кривице.

Реч је о првостепеној пресуди, а оптужница Орића терети за ратни злочин у околини Сребренице 1992.

Како је пренео сарајевски портал Кликс, Орића је испред зграде Суда БиХ дочекало много људи, који су његов излазак поздравили аплаузом. Орић се није задржавао пред зградом суда, већ је само кратко прокоментарисао „Правда је задовољена”.

Његова адвокатица Лејла Човић је изјавила да је данашња пресуда она коју је адвокатски тим одбране Насера Орића очекивао све време.

„Било ко ко је пратио ово суђење, могао је само овакву пресуду и очекивати”, кратко је прокоментирала Човић.

И док је Орић по изласку из суда дочекан аплаузима, медији у Републици Српској о ову судску одлуку називају скандалозном.

Насер Орић ухапшен је 10. јуна 2015. на граници Француске и Швајцарске на захтев Србије.

Србија и БиХ су послале захтев за његово изручење.

Изручен је БиХ, након чега му је Суд БиХ одредио мере забране, а Орић се бранио са слободе.

Одбрана је од Хашког трибунала тражила обуставу поступка против Орића, с обзиром на то да му је за те злочине већ суђено. Насер Орић је 2008. године пред хашким судом правоснажно ослобођен кривице за злочине почињене у Сребреници.

Одбрана Насера Орића је задовољна данашњом пресудом, а њу је поздравила и представница Удружења Мајке енклава Сребреница и Жепа.

Када Хотић, представница Удружења Мајке енклава Сребреница и Жепа казала је након пресуде да је ослобађање очекивано.

„Очекивали смо овакву пресуду јер човек није крив. Надамо се да ће сада престати хајка на њега и да је правда победила”, закључила је Хотић, преносе медији у Федерацији БиХ.

Након што је Суд БиХ ослободио Насера Орића свих оптужби за ратни злочин у околини Сребренице 1992. године, председница Удружења „Мајке Сребренице” Хатиџа Мехмедовић казала је за портал Кликс да је одлука Суда БиХ којим случајем била другачија то би значило да је Орић крив само због тога што је преживео.

„То знају и птице на грани. Да је друга страна имала оно што су имали они, онда у БиХ не било ни агресије ни геноцида. Има ту и божије правде, јер он није крив”, казала је Мехмедовић.

Како каже, она не оправдава никога, али одбрана и напад нису исти. Истиче да она није задовољна радом правосуђа БиХ, али да ову одлуку поздравља, јер Суд БиХ није изједначио жртву и агресора.

На питање какву реакцију очекује од српских удружења, Мехмедовић је казала да су „они усавршили методу понављања лажи с циљем да се лажи почну перципирати као истина”.

„На тај начин они себе представљају жртвама, а нас агресорима. Они су тако добри и невини, човек би их на рану ставио. Међутим, то није тако”, закључила је Мехмедовић.

Тужилаштво БиХ најавило жалбу на пресуду Орићу 
САРАЈЕВО– Тужилаштво БиХ најавило је жалбу на ослобађајућу пресуду ратном команданту тзв. армије БиХ Насеру Орићу, којег Србија потражује због ратних злочина над Србима.
„Тужилаштво БиХ не може да коментарише првостепену пресуду Суда БиХ. Када добијемо писани отправак пресуде, уложићемо жалбу на ослобађајућу пресуду”, саопштено је из Тужилаштва.
Ослобађајућа пресуда за Орића, којег у Федерацији БиХ сматрају народним херојем, а Србија и Срби у Републици Српској ратним злочинцем, изазвала је различите реакције у оба ентитета БиХ и Србији.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена