IZLOŽBA KOJU JE VIDELO 20.000 LJUDI: Srbija između Pupina i rijalitija

0 457

Gužve u Istorijskom muzeju na izložbi o Mihajlu Pupunu. Za mnoge je to rubrika „Verovali ili ne“. U Srbiji, u kojoj se tabloidi redovno hvale svojim tiražima, a vulgarni programi velikom gledanošću, ovu izložbu je za svega pet meseci videlo 20.000 ljudi. Šta nam se nudi, a šta priželjkujemo i gde je Srbija između Pupina i rijalitija?

Foto: RTS, Skrinšot
Foto: RTS, Skrinšot

Gotovo dva sata autorka izložbe posetioce vodi kroz život Mihajla Pupina, nadahnuto im otkrivajući koliko je bio privržen Srbiji.

Opisuje kakve je čudesne načine pronalazio da pomogne svojoj zemlji – o tome kako je tokom Prvog svetskog rata podigao kredit za pomoć srpskoj vojsci, a na upozorenje o riziku koji preuzima odgovarao: ako Srbija propadne, nek propadnem i ja. Ili o tome kako je kod američkog predsednika Vudra Vilsona urgirao da deo Vojvodine ostane u Srbiji.

„Nije sačuvao samo svoj rodni Banat koji je bio obećan Rumuniji, nije sačuvao samo veliki deo jadranske obale koji je bio gotovo dat Italiji“, čuje se na izložbi.

Velike gužve gotovo su svake subote u Istorijskom muzeju, na postavci o Pupinu. Izložba je trebalo da bude zatvorena 20. februra, ali je zbog velikog interesovanja produžena do kraja juna.

Očigledno je da o Pupinu mnogo toga nismo znali ali toliko interesovanje niko nije očekivao, iako autorka izložbe Aleksandra Ninković Tašić ima objašnjenje.

„Nama nedostaje mesto na kome možemo da se ohrabrimo, uz Pupina vi postajete bolji čovek“, kaže autorka izložbe.

To dokazuju i posetioci koji iz dana u dan obaraju muzejske rekorde ali poručuju i da su protiv jeftine zabave i vulgarnih sadržaja.

Ljudi žele da budu u toku i zato prate sadržaje koji im se nude i o kojima se priča – tako kulturolozi objašnjavaju zašto stičemo utisak da je više zainteresovanih za rijaliti programe.

Milena Dragičević Šešić, profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti, ističe ulogu medija i kulturnih radnika, kao i uspostavljanje dijaloga oko pravih pitanja – o tome da li je moguće da Pupin bude pravi uzor.

„Društvo je uspostavilo priču oko nekih bezvrednih stavri, zato što su mediji uspostavili priču, zato što će mnogo manje medija izvestiti o Pupinu, o sokolima i tako dalje“, ističe profesorka Milena Dragičević Šešić.

I uzor i učitelj i oslonac za sva vremena – to je Pupin za autorku izložbe. Kad stanu pored njega, kaže, nikakav tabloid ili rijaliti nema šanse.

„Mi smo samo preplavljeni onim što je lošije i drugačije ali ja sam duboko uverena da to drugačije i lošije nema nikakve šanse ako se stavi pored prave istinite priče kao što je priča o Mihajlu Pupinu“, kaže Aleksandra Ninković Tašić.

„Pupin – od fizičke do duhovne realnosti“ naziv je interaktivne izložbe koja je do sada najobimniji presek života i dela velikog srpskog i svetskog naučnika.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena