ŽIVANOVIĆ: Sakrivena istina o Jasenovcu i broju stradalih

1 374

Jasenovac, Jadovno, Prebilovci, jame na Velebitu nisu delo zavedenih ili izmanipulisanih ljudi, već proizvod državne politike Nezavisne Države Hrvatske i napora cele te države da fizički istrebi srpski narod, rekao je antropolog Srboljub Živanović.

058202

„Genocid nad Srbima nisu vodile ustaše, već sam vrh Katoličke crkve na čelu sa Alojzijem Stepincem“, rekao je Živanović, jedini profesor medicine Državne komisije koja je istraživala broj žrtva u Jasenovcu i predsednik Međunarodne komisije za istinu u ovom NDH logoru sa sedištem u Londonu.

Ističući da je istina o Jasenovcu i broju stradalih prikrivena, Živanović je za „Večernje novosti“ naveo da je Državna komisija sudskih antropologa bivše SFRJ za samo tri meseca rada 1964. godine došla do zaključka da je na stratištima duž reke Save i u logorima NDH ubijeno 700.000 Srba, 23.000 Jevreja i 80.000 Roma.

On kaže i da su se stručnjaci uplašili brojeva do kojih su došli nakon prve faze ispitivanja masovnih grobnica na stratištu u Donjoj Gradini, sa druge strane Save od logora Jasenovac.

„U grobnice, široke šest, a duboke osam metara, naslagani su jedno na drugo, po 27 osoba, starih i mladih. U Donjoj Gradini naišli smo na žrtve koje su sadistički ubijane iz mržnje i sa velikom strašću“, rekao je Živanović.

On je naveo da je oko 20 odsto žrtava živo zakopano u jame.

„Nismo smeli da slikamo, ali smo sve beležili u radne sveske. U tim zapisnicima su neke od najstrašnijih stvari koje čovek može da zamisli. Na osnovu rada došli smo do zaključka da je gotovo 20 odsto žrtava živo otišlo u grob“, kaže Živanović.

On podseća da je, posle prvih izveštaja i samo tri meseca rada, sve stopirano, a njegova izjava o nalazima stručnjaka za jedan beogradski list nikada nije objavljena.

Antropolog je podsetio i da je 1947. godine bivši logoraš Nikola Nikolić sa sinom u Donjoj Gradini identifikovao 258 grobnica dužine 60 do 80 metara, dubokih oko osam metara.

Živanović, koji je nakon nekih signala 1965. godine emigrirao i nastavio da se van zemlje bavi istraživanjem Jasenovca, kaže da je ova dokumentacija možda nestala sa teritorije bivše SFRJ, ali je ubeđen da ona postoji u svjetskim arhivama.

„Godine 2.000 u Njujorku, kada je naša Međunarodna komisija za istinu o Jasenovcu izlagala veze Katoličke crkve sa genocidom, ustao je profesor Majkl Barnbaum iz Muzeja Holokausta u ovom gradu i izgrdio nas što ništa ne radimo da se istina sazna. Mi smo tada imali podatak da je oko 370 katoličkih sveštenika bilo direktno uključeno u likvidacije Srba, dok je Bernbaum imao spisak od 1.400 imena. Krenuvši za ovim spiskom, naša komisija je došla do imena 1.471 katoličkog sveštenika, koji je učestvovao u likvidacijama. Ako se zna da je 1941. godine u Hrvatskoj bilo 2.000 katoličkih sveštenika, nije teško izračunati koliko ih je među njima bilo ubica“, rekao je Živanović.

Izvor: RTRS

1 komentar
  1. […] Preuzeto DRINA INFO […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena