DOKUMENTARNA IZLOŽBA: „Sonja Savić: devojka iz grada“

0 295

U Bajinoj Bašti se večeras od 20 časova otvara dokumentarna izložba posvećena glumici Sonji Savić. Izložba pod nazivom „Sonja Savić: devojka iz grada“ priređuje se u organizaciji  Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ iz Čačaka  i Ustanove „Kultura“ iz Bajine Bašte.

Sonja Savić

Sonja Savić (Čačak, 1961 – Beograd, 2008) je dobitnica brojnih nagrada od Niša do Kana, autorka eksperimantalnih i alternativnih filmova i video radova.

Već na samom početku svoje impresivne glumačke karijere ostvarila je uloge koje će joj doneti veliku popularnost i kultni status. Kroz njene filmske likove, replike su postale uzrečice u svakodnevnom govoru . Paralelno sa radom na filmu, po čemu je najpoznatija, intezivno se bavila video artom i alternativnim pozorištem. Družila se i stvarala autentična umetnička dela sa najistaknutijim imenima alternativne umetničke scene sa prostora bivše Jugoslavije.

Beskompromisna u svom umetničkom angažmanu, netolerantna prema svemu što predstavlja normu, instituciju i kompromis, posle 2000. godine, neopravdano je zapostavljena kao glumica. Nepristajući na kolotečinu, okreće se gotovo isključivo radu na samostalnim umetničkim projektima za koji kulturna javnost u Srbiji nije imala razumevanja smatrajući je osobenjakom i „neprilagođenom“. Neshvaćena i neprihvaćena, umrla je 2008. godine ostavivši za sobom veliku i nedovršenu umetničku zaostavštinu.

Drina Info

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena