ДАН ОПШТИНЕ БАЈИНА БАШТА: Сећање на указ кнеза Александра из 1858. године

0 522
Кнез Александар Карађорђевић
Кнез Александар Карађорђевић

Бајина Башта данас прославља Дан општине у успомену на 12. јул по старом односно 25. јул по новом календару 1858. године. Тог дана је кнез Србије и син вожда Карађорђа Александар донео указ којим се Бајина Башта проглашава за варошицу. Тиме је Бајина Башта као насеље које је предњачило у друштвеном и економском развоју и формално постала седиште среза Рачанског.

Проглашење за варошицу није дуго трајало и нови кнез Србије Михаило Обреновић је поништио донети указ да би његов наследник на трону кнез Милан Бајиној Башти 1872. коначно доделио звање варошице. Тако Бајина Башта данас прославља први датум проглашења варошице док се на званичном амблему општине и даље налази 1872. као година враћања тог статуса а главна улица у Бајиној Башти носи име кнеза Милана Обреновића. Постоји најава да ће у наредном периоду бити исправљена ова нелогичност као и да ће Бајина Башта коначно добити прави грб у складу са хералдичким правилима и годином на грбу која је у складу са датумом Дана општине.

Поводом Дана општине данас ће у 11 часова у сали биоскопа бити одржана свечана седница Скупштине општине Бајина Башта. На свечаној седници биће презентовани резултати и дешавања из претходне године а најзаслужнијим појединцима и компанијама из области културе, привреде, пољопривреде и јавног живота ће бити додељена признања.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена