Glišić: Nesavestan rad, nestručnost ili pokušaj manipulacije u Srebrenici

0 571
Odbornik u Skupštini opštine Srebrenica Dragić Glišić rekao je danas Srni da je do problema sa biračkim materijalom i neobjavljivanja rezultata sa pet birališta u ovoj opštini došlo zbog nestručnosti i nesavesnog rada Opštinske izborne komisije ili pokušaja njenog predsednika Nermina Alivukovića da manipuliše izbornim materijalom.
Opština Srebrenica
Opština Srebrenica

On je ovu tvrdnju potkrepio činjenicom da je nakon formiranja i obuke članova biračkih odbora Alivuković naredio da svi članovi odbora nakon zatvaranja biračkih mesta, prebrojavanja listića i popunjavanja zapisnika prisustvuju predaji izbornog materijala članovima OIK-a u zgradi Opštine.

Alivuković je takav potez obrazložio eventualnom potrebom da se u slučaju određenih propusta pri popunjavanju zapisnika sa birališta, ove manjkavosti otklone na licu mesta, u prisustvu svih članova odbora.

Ovime je trebalo da budu obezbeđeni javnost i regularnost rada, što su članovi biračkih odbora ispoštovali.

Srni je to potvrdila i član jednog od biračkih odbora u opštini Srebrenica Sanja Moćević i istakla da su svi birački odbori ispoštovali naredbu, iako su na prethodnim izborima samo predsednici biračkih odbora pratili prevoz i predavali izborni materijal.

Glišić kaže da su članovi OIK-a pregledali svaki zapisnik prilikom preuzimanja izbornog materijala i da nije bilo primedbi, pa su na osnovu toga sabrali i saopštili rezultate izbora za načelnika opštine sa 27 redovnih biračkih mesta.

Te večeri objavljeno je da je Grujičić osvojio 4.351 glas ili za 2.441 glas više od bošnjačkog kandidata Ćamila Durakovića, koji je imao 1.910 glasova.

Narednog dana OIK je objavio preliminarne rezultate po kojima je Grujičić dobio 1.003 glasa manje, što je Alivuković potvrdio objasnivši da nisu dobro popunjeni zapisnici sa nekih biračkih mesta i da određeni podaci nisu bili tačni.

„To ukazuje ili na nestručnost i nedoraslost članova OIK-a koji nisu sposobni da obave posao, ili na pokušaj predsednika OIK-a da manipuliše izbornim rezultatom, što je nedopustivo“, poručio je Glišić.

On je postavio pitanje kako je moguće da članovi OIK-a pregledaju i konstatuju da su izborni materijali i zapisnici sa biračkih mesta pravilno upakovani i sačinjeni i prihvate ih od članova biračkih odbora, a da drugi dan tvrde da zapisnici nisu bili ispravno popunjeni.

Glišić traži da se preispita da li je ovo bio pokušaj manipulacije i izborne prevare i da se pokrene pitanje odgovornosti ukoliko se utvrdi da je to bio razlog zbog čega se traži novo brojanje listića sa pet birališta u Srebrenici.

On je izrazio nadu da će brojanje iz ovih srebreničkih birališta biti regularno obavljeno u subotu u CIK-u u Sarajevu, da će brojanju prisustvovati članovi biračkih odbora i posmatrači sa tih birališta i da će biti potvrđeni rezultati izbora koji su objavljeni nakon primopredaje izbornog materijala u zgradi opštine.

Izvor: SRNA

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena