Глишић: Несавестан рад, нестручност или покушај манипулације у Сребреници

0 629
Одборник у Скупштини општине Сребреница Драгић Глишић рекао је данас Срни да је до проблема са бирачким материјалом и необјављивања резултата са пет биралишта у овој општини дошло због нестручности и несавесног рада Општинске изборне комисије или покушаја њеног председника Нермина Аливуковића да манипулише изборним материјалом.
Општина Сребреница
Општина Сребреница

Он је ову тврдњу поткрепио чињеницом да је након формирања и обуке чланова бирачких одбора Аливуковић наредио да сви чланови одбора након затварања бирачких места, пребројавања листића и попуњавања записника присуствују предаји изборног материјала члановима ОИК-а у згради Општине.

Аливуковић је такав потез образложио евентуалном потребом да се у случају одређених пропуста при попуњавању записника са биралишта, ове мањкавости отклоне на лицу места, у присуству свих чланова одбора.

Овиме је требало да буду обезбеђени јавност и регуларност рада, што су чланови бирачких одбора испоштовали.

Срни је то потврдила и члан једног од бирачких одбора у општини Сребреница Сања Моћевић и истакла да су сви бирачки одбори испоштовали наредбу, иако су на претходним изборима само председници бирачких одбора пратили превоз и предавали изборни материјал.

Глишић каже да су чланови ОИК-а прегледали сваки записник приликом преузимања изборног материјала и да није било примедби, па су на основу тога сабрали и саопштили резултате избора за начелника општине са 27 редовних бирачких места.

Те вечери објављено је да је Грујичић освојио 4.351 глас или за 2.441 глас више од бошњачког кандидата Ћамила Дураковића, који је имао 1.910 гласова.

Наредног дана ОИК је објавио прелиминарне резултате по којима је Грујичић добио 1.003 гласа мање, што је Аливуковић потврдио објаснивши да нису добро попуњени записници са неких бирачких места и да одређени подаци нису били тачни.

„То указује или на нестручност и недораслост чланова ОИК-а који нису способни да обаве посао, или на покушај председника ОИК-а да манипулише изборним резултатом, што је недопустиво“, поручио је Глишић.

Он је поставио питање како је могуће да чланови ОИК-а прегледају и констатују да су изборни материјали и записници са бирачких места правилно упаковани и сачињени и прихвате их од чланова бирачких одбора, а да други дан тврде да записници нису били исправно попуњени.

Глишић тражи да се преиспита да ли је ово био покушај манипулације и изборне преваре и да се покрене питање одговорности уколико се утврди да је то био разлог због чега се тражи ново бројање листића са пет биралишта у Сребреници.

Он је изразио наду да ће бројање из ових сребреничких биралишта бити регуларно обављено у суботу у ЦИК-у у Сарајеву, да ће бројању присуствовати чланови бирачких одбора и посматрачи са тих биралишта и да ће бити потврђени резултати избора који су објављени након примопредаје изборног материјала у згради општине.

Извор: СРНА

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена