GALERIJA ANDRIĆEVOG INSTITUTA: Izložba povodom obeležavanja 110 godina od rođenja Petra Lubarde

0 221

U Galeriji Andrićevog instituta Petar Lubarda, u četvrtak, 18. januara, sa početkom u 16 časova, u toku trajanja 11. Međunarodnog filmskog festivala Kustendorf, biće otvorena retrospektivna izložba Petar Lubarda 1907–1974–2017.

Nakon gostovanja u Dvorcu Petrovića Centra savremene umjetnosti Crne Gore u Podgorici (3. avgust – 2. septembar) i predstavljanja u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu (7. septembar – 5. novembar), a zatim u Kući legata u Beogradu (9. novembar 2017 – 6. januar 2018), izložba će biti prikazana i pred publikom u Andrićgradu.

Foto: Promo
Foto: Promo

Izložba u čast jednom od najistaknutijih umetnika srpske ali i svetske umetnosti proteklog veka, Petru Lubardi, biće priređena povodom obeležavanja 110 godina od njegovog rođenja.

Postavka izložbe obuhvata Lubardina dela iz perioda između dva svetska rata, kao i ostvarenja iz ratnog i posleratnog perioda predstavljajući retrospektivan izbor od ukupno 26 umetničkih eksponata čime će biti zaokružena slika o sveukupnom Lubardinom stvaralaštvu. Originalna dela prati bogata arhivska građa, štampani paneli sa reprodukcijama fotografija, pisama, savremenim objavama u štampi i bogato ilustrovan katalog, koji će slikovito predstaviti Lubardinu životnu i umetničku biografiju u kontekstu savremenih kulturnih tokova u državnim i svetskim okvirima.

Izložba Petar Lubarda 1907–1974–2017 je zajednički projekat Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Kuće legata iz Beograda. Spomen-zbirka Pavla Beljanskog u Novom Sadu baštini dela ovog velikana našeg slikarstva nastala pre Drugog svetskog rata, a Kuća legata stara se o Lubardinim delima iz posleratnog perioda.

U Galeriji Andrićevog instituta izložba Petar Lubarda 1907–1974–2017 gostovaće do 10. februara.

Izvor: iskra.co

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena