ГАЛЕРИЈА АНДРИЋЕВОГ ИНСТИТУТА: Изложба поводом обележавања 110 година од рођења Петра Лубарде

0 442

У Галерији Андрићевог института Петар Лубарда, у четвртак, 18. јануара, са почетком у 16 часова, у току трајања 11. Међународног филмског фестивала Кустендорф, биће отворена ретроспективна изложба Петaр Лубарда 1907–1974–2017.

Након гостовања у Дворцу Петровића Центра савремене умјетности Црне Горе у Подгорици (3. август – 2. септембар) и представљања у Спомен-збирци Павла Бељанског у Новом Саду (7. септембар – 5. новембар), а затим у Кући легата у Београду (9. новембар 2017 – 6. јануар 2018), изложба ће бити приказана и пред публиком у Андрићграду.

Фото: Промо
Фото: Промо

Изложба у част једном од најистакнутијих уметника српске али и светске уметности протеклог века, Петру Лубарди, биће приређена поводом обележавања 110 година од његовог рођења.

Поставка изложбе обухвата Лубардина дела из периода између два светска рата, као и остварења из ратног и послератног периода представљајући ретроспективан избор од укупно 26 уметничких експоната чиме ће бити заокружена слика о свеукупном Лубардином стваралаштву. Оригинална дела прати богата архивска грађа, штампани панели са репродукцијама фотографија, писама, савременим објавама у штампи и богато илустрован каталог, који ће сликовито представити Лубардину животну и уметничку биографију у контексту савремених културних токова у државним и светским оквирима.

Изложба Петaр Лубарда 1907–1974–2017 је заједнички пројекат Спомен-збирке Павла Бељанског и Куће легата из Београда. Спомен-збирка Павла Бељанског у Новом Саду баштини дела овог великана нашег сликарства настала пре Другог светског рата, а Кућа легата стара се о Лубардиним делима из послератног периода.

У Галерији Андрићевог института изложба Петaр Лубарда 1907–1974–2017 гостоваће до 10. фебруара.

Извор: iskra.co

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена