VELIKI PETAK: Najtužniji dan za hrišćane

0 463

Srpska pravoslavna crkva i vernici  obeležavaju danas Veliki petak, dan kada je na Golgoti razapet Isus Hristos. Ove godine pravoslavni hrišćani Vaskrs obeležavaju u nedelju 16. aprila po novom kalendaru.

Veliki petak

Bogosluženjima na Veliki petak obeležava se vreme smrti i skidanja sa krsta tela Gospodnjeg, kada se na posebno ukrašen sto ispred oltara koji predstavlja Hristov grob iznosi plaštanica. Sveštenici iznose crvenu plaštanicu i tri puta, uz zvuke klepala, obilaze oko crkve, što simbolično predstavlja Hristovu sahranu.

Plaštanica se potom polaže ispred oltara, a vernici u tišini dolaze na celivanje sve do subote uveče, uoči Vaskrsa koji se slavi od ponoći i kada se u znak vaskršnje radosti oglašavaju i prva zvona.

U pravoslavnim crkvama se na Veliki petak ne služe liturgije, već carski časovi sa čitanjem delova Jevanđelja o događajima u dane Stradanja.

Veliki petak je za sve hrišćane dan strogog posta a tad se kod nas farbaju jaja u crvenu boju koja je simbol nevino prolivene krvi Hristove i novog života.

Drina Info

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena