BAJINA BAŠTA: Donacija za Gimnaziju i Tehničku školu

0 684

Gimnaziju “Josif Pančić” u Bajinoj Bašti 05. septembra posetili su Ken i Tija Mantel. Ken Mantel i njegova porodica već 23 godina pomažu zdravstvenim ustanovama, kao i srednjim i osnovnim školama u opštini Bajina Bašta. Zbog njihove velikodušnosti, Ken i Tija su proglašeni za počasne građane Bajine Bašte. Prilikom ove posete Gimnaziji  “Josif Pančić “ i Tehničkoj školi u Bajinoj Bašti oni su donirali opremu za fizičko vaspitanje.  Vrednost opreme je blizu 282.000 dinara. Inače u Londonu, Ken i Tija poseduju galeriju u kojoj su izloženi eskimski radovi a prilikom obilaska srednjih škola u Bajinoj Bašti dali su izjavu za Drina Info.

21585818_10203786864748193_43264055_o
Foto: Drina Info

Kakav je bio vaš prvi utisak kada ste došli u Bajinu Baštu?

– Kada smo prvi put došli ovde bilo je puno problema u staroj Jugoslaviji, a zatim u novoj Srbiji. Bilo je sankcija i ljudima je bila potrebna pomoć. Medicinska pomoć, a onda kasnije i pomoć za mesta kao što je ova škola, mi smo imali priliku, imali smo kontakte u Engleskoj, da bi bili u mogućnosti da otvorimo fond i kolege su nam omogućile da napravimo mali doprinos za ovo područje. Ne samo Bajina Bašta, uz reku do Ljubovije i na severu do Valjeva, pomažemo ovim ljudima već 23 godine sa mnogo, mnogo projekata. Mi radimo to jednostavno jer možemo, nema drugog razloga, to je sve a i potrebno je. Tužno je što Srbiji još uvek treba puno pomoći  ali je nažalost tako, zato se mi trudimo da popunimo bar malu rupu. Zemlji očigledno treba infrastruktura, a mi u tom pogledu ne možemo da pomognemo. Jednostavno ćemo ulagati u neku drugu školu u okolini Bajine Bašte. Potrebna im je velika pomoć sa novcem koji mi nikako ne možemo imati, ali možemo obezbediti stvari od naših sponzora, mi pomažemo direktno, što više ljudi možemo. Pomaganje deci u školi je mnogo, mnogo lepo.

Da li u budućnosti planirate da živite u Bajinoj Bašti?

– Mi zapravo imamo kuću ovde, u brdima, u blizini Pašine Ravni, tu se vraćamo već 30 godina. Mi ovde dolazimo svakog leta i provodimo mesec ili dva, nekad čak i tri, mislimo da je ovo dovoljno.

Koji je vaš razlog za organizovanje donacija koje ste do sad učinili?

– Mi možemo da pomognemo svoj deci ovde. Nemamo neki lični razlog. Ja na planini imam malu seriju skulptura jer sam veoma mnogo u umetnosti. Na sredini imanja kada smo tek došli bio je i ogroman kamen, jednostavno je bio tu, mi ga nismo stavili, priroda je, zatim sam pozvao kamenorezca, samo zbog toga što je taj kamen bio tu, nisam imao drugi razlog. Ne možete na sve gledati sa komplikacijama, politički ili ličnim razlozima da bi uradili nešto, samo treba da pokušate da radite stvari iz srca, šta god da osetimo da vredi, a ako to već uradite, to je tek dobro.

Andrea Karaklić

Drina Info

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena