BAJINA BAŠTA: Ambasador Rusije u petak u Bačevcima

0 607
Ambasador Aleksandar Vasiljevič Čepurin Foto: Ambasada Rusije
Ambasador Aleksandar Vasiljevič Čepurin Foto: Ambasada Rusije

11. i 12. avgusta 2016. godine Ambasador Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandar Čepurin posetiće opštinu Bajina Bašta. Razlog posete je otkrivanje spomen-ploče ruskoj bolničarki Darji Aleksandrovnoj Korobkinoj u Bačevcima. Pored dolaska ambasadora najavljeno je da će otkrivanju ovog obeležja prisustvovati i ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin dok još nije potvrđeno prisustvo predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Ideja da se podigne spomen-ploča hrabroj ruskoj bolničarki potekla je od Zavičajnog udruženja „Strmovo“ iz Bačevaca a povodom obeležavanja stogodišnjice od Prvog svetskog rata. Zavičajno udruženje je najpre počelo rad na izgradnji spomenika ratnicima i žrtvama sela Strmova poginulim u ratovima od 1912. do 1918. godine koji je svečano i otkriven na Ilindan ove godine. Imajući u vidu da mlada ruska bolničarka koja je poginula u Prvom svetskom ratu nije imala nijedno obeležje a da je lečila ratnike iz ovog kraja u okviru Drinske divizije Udruženje je pokrenulo inicijativu da se pored spomenika u Bačevcima, na objektu stare škole, njoj postavi spomen ploča kako bi se i njeno ime otrglo od zaborava. Ideja je svesrdno prihvaćena od Ambasade Ruske Federacije i Skupštine opštine Bajina Bašta a samu ploču je donirala ruska firma „Crkvena zvona“ iz Tutajeva.

Darja Aleksandrovna Korobkina je došla da pomogne Srbiji i njenom narodu u najtežim vremenima Prvog svetskog rata, u jeku najvećih borbi previjala ranjenika a sahranjena je zajedno sa ranjenicima Drinske divizije. Prema podacima lozničkog Muzeja Jadra, Darja je u Srbiju stigla najpre do Valjeva, gde se zadržala kratko i u septembru 1914. otišla na prvu liniju fronta u bitku na Drini. Bila je bolničarka Drinske divizije i prilikom teških borbi kod Kurovića kolibe previjala je srpske borce do tada neviđenim odvažnošću.

Zabeleženo je da je samo u jednom danu previla više od sto ranjenika, mnogi vojnici umrli su joj na rukama, a ona je za svakoga u tim teškim momentima imala tople reči. Posle borbi na Drini, sa Drinskom divizijom odlazi na Gučevo gde su bile najteže i najkrvavije bitke. Najžešće je bilo na Kodinoj glavi, na koti 708 na Eminovim vodama, gde su srpski i austrougarski vojnici ginuli svakog momenta, a jauci ranjenih odjekivali su između puščane i artiljerijske kanonade.

Neustrašivo je Darja odlazila od ranjenika do ranjenika, previjala im rane, tešila ih, i činilo se da je neprijateljsko zrno neće. Onda je došao i taj kobni dan. Darja je u rano jutro 2. oktobra 1914. krenula da previja ranjenike u Drugom bataljonu, kod majora Miloja Jelisavljevića na Eminovim vodama. On nije bio na predviđenoj poziciji, već na koti 708 i ona je htela da mu se telefonom javi iz zemunice i zatraži dozvolu da dođe tamo gde je bilo mnogo ranjenih boraca kojima je htela da pomogne.

Dok je čekala, zemunicu je pogodila austrougarska granata i Darja je poginula, a sa njom i kapetan Milutin Milojković. Hrabra Ruskinja i srpski oficir zajedno su sahranjeni iza rovova poslednje srpske odbrane na Eminovim vodama.

Darja je od prvog dana bila primer junaštva o čemu svedoči i sačuvani izveštaj komandanta Drinskog konjičkog diviziona drugog poziva, od 10. septembra 1914. godine o borbama 31. avgusta, 1. i 2. septembra 1914. godine kod ade Kurjačice, gde pominjući Darju navodi: ““Kao zastupnik komandanta odseka, naročito moram po dužnosti istaći retko požrtvovanje, hrabrost i najsavesnije vršenje svoje dužnosti prema ranjenicima za sve vreme borbe i danju i noću, vrlo često u kiši kuršuma, neposredno iza prvog borbenog reda – dobrovoljne milosrdne sestre Darje Aleksandrovne iz Petrograda, koja je sama lično previla preko 120 ranjenika. Za sve svoje zasluge, milosrdna sestra Aleksandrovna zaslužuje najveće ratno odlikovanje“.’’

Takođe u  relaciji komande desnog odseka (O. br. 1205 V pešadijskog puka II poziva od 5. februara 1915. godine) stoji za Darju ovo: „Naročito ističem slučaj osobite energije, hrabrosti, požrtvovanja i osećanja prema ranjenicima milosrdne sestre Darje Aleksandrovne iz Petrograda, koja je od 1. septembra u jutru pa do časa povlače neposredno pozadi streljačkog stroja i danju i noću previjala ranjenike na otvorenom prostoru i bez ikakvog zaklona. Samo 1. septembra po podne ova milosrdna sestra previla je 90 naših ranjenika.“

20160731_191557
Škola u Bačevcima na kojoj će biti postavljena spomen ploča ruskoj bolničarki

Svečana ceremonija otkrivanje spomen-ploče Darji Aleksandrovnoj u centru Bačevaca obaviće se u petak, 12. avgusta, od  11 časova a pored ambasadora Čepurina, ministra Vulina i rukovodstva opštine Bajina Bašta prisustvovaće joj i drugi predstavnici iz ruske ambasade u Srbiji kao i gosti iz same Rusije. Iz Opštine Bajina Bašta najavljuju da je za sve zainteresovane građane obezbeđen besplatan prevoz iz Bajine Bašte do Bačevaca i nazad.  Prevoz sa dva autobusa polazi u  9 časova sa autobuske stanice u Bajinoj Bašti.

Drina Info portal

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena