БАЧЕВЦИ НА ДРИНИ: Подизање споменика херојима из Првог светског рата

0 1.302

Споменик у БачевцимаБАЈИНА БАШТА. Прошло је две године како се у питомом подрињском месту Бачевци родила идеја да се поводом стогодишњице од Првог светског рата и у циљу обележавање велике битке на Дрини подигне споменик изгинулим ратницима и цивилним жртвама рата 1912 -1918. године. Да све не остане само на идеји побринули су се мештани Стрмова, како је назив за шири део овог места, као и потомци бројних фамилија из Бачеваца који сада живе широм Србије и света. Основано је Завичајно удружење  Стрмово – Бачевци које поред изградње споменика ради и на промоцији овог дела Подриња а у припреми је и издавање хронике овог места са обиљем архивске грађе и докумената значајних за историју средњег Подриња.

– Од како је крајем 2013. године основано завичајно удружење наши чланови из целе Србије активно раде на остваривању циљева ради којих смо се и окупили. Имајући у виду да је од 2014. до 2018. године у фокусу обележавање стогодишњице од Првог светског рата рад на прикупљању средстава и изградњи споменика је основна делатност којој смо посвећени. Стрмово је у ослободилачким ратовима од 1912. до 1918. године  за слободу Србије дало преко 150 погинулих ратника што је један од највећих бројева жртава у односу на укупан број становника неког места у Србији. У свом првом наступању 18. и 19. августа Аустроугарска војска је у овом крају извршила један од највећих злочина у Западној Србији, када су убили, обесили, заклали или запалили више од 30 цивила на подручју Стрмова. Предвиђено је да споменик буде трајно сећање на све жртве које су положиле своје животе у Великом рату и истовремено обележје и сећање на славну битку на Дрини – каже Синиша Спасојевић, потпредседник Удружења.

„Сматрамо да је крајње време да се после 100 година обележе ове велике жртве и страдања наших предака и да на достојан начин упишемо сећање на њих за будућа времена. На целој територији општине Бајина Башта веома је мало обележја која су везана за Први светски рат и овај споменик ће свакако бити најзначајнији траг у времену као подсећање на ова тешка и славна времена српске историје. За споменик је одређена најатрактивнија локација у самом центру места, испред старе сеоске школе која је само по себи својеврстан споменик. Аутор идејног решења, архитекта Лалицки, уклопио је споменик у већ постојеће споменике (Спомен плоча изгинулим у НОР-у, спомен плоча учитељу Миладину Ковачевићу, спомен плоча краља Александру Обреновићу и споменик римском ратнику узидан у темеље школе) . Такође ће споменик представљати јединствену целину са прелепом бачевачком црквом која је урађена по пројекту највећег српског архитекте између два рата Момира Коруновића. “  наставља Спасојевић.

10540390_1515016142066466_8062889430681934948_n

„У протеклом периоду успели смо да добијемо све потребне сагласности за постављање споменика и да завршимо све грубе грађевинске радове. На сеоску славу, Илиндан, 2014. године освештани су темељи споменика. Следећа фаза коју почињемо је облагање споменика и уписивање имена свих храбро пострадалих ратника и цивилних жртава за шта смо већ потписали уговор са извођачем радова. У свим овим пословима имали смо одличну сарадњу и велику помоћ од МЗ Бачевци, Општине Бајина Башта, Хидроелектране , Националног паркта Тара али и многих других предузећа и појединаца. Остају још да се прикупе значајна средства да би се споменик и споменичка целина у потпуности завршила. Моја лична жеља је да се што већи број потомака јунака чија ће имена бити урезана на споменику укључи у овај подухват и да макар и симболичном уплатом средстава у сврху подизања споменика покажемо поштовање према прецима“ завршава излагање Спасојевић.

Освештавање темеља споменика на Илиндан 2014.
Освештавање темеља споменика на Илиндан 2014.

Завршавањем споменичког комплекса Подриње ће уз саму Дринску магистралу добити трајно обележје на један од најславнијих периода из историје Србије а Бачевци и  улазак у општину Бајина Башта из правца Љубовије један сасвим другачији визуелни идентитет. Више информација о активностима Удружења и како да помогнете у подизању споменика  изгинулим ратницима и цивилним жртвама рата 1912 -1918. године можете погледати овде.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена