Остаци архитектуре римског града са око 140 метара квадратних јединствених и изузетно добро очуваних подних мозаика, споменици са натписима и рељефима, само су део огромног археолошког богатства које је откривено у Скеланима.

Ово археолошко благо пронађено је приликом истраживања од 2008. до 2017. године која су довела до епохалних открића да се у том делу Сребренице налазило велико античко насеље. Резултати истраживања представљени су на скупу који је у уторак организовао Археолошки музеј “Римски муниципијум” из Скелана.

Извор: РТРС Аутор: Није наведено у извору

Извор: РТРС Аутор: Није наведено у извору

“Скелани из године у годину имају све више посетилаца, али археолошко налазиште више посећују стручни и научни радници него туристи”, рекла је директорка ове установе Свјетлана Марковић.

Директорица Туристичке организације РС Нада Јовановић каже да ће музеј на отвореном, који ће бити изграђен, привући туристе.

“Овде су долазиле новинарске екипе из целог света и сви су одушевљени. Међутим, да бисмо привукли и друге посетиоце неопходно је да локалитет буде наткривен, а сви споменици на једном месту”, сматра Јовановићева.

Професор са Археолошког института у Београду Славиша Перић оценио је да локалитет у Скеланима има потенцијал да постане археолошки центар.

“Овај локалитет би требало истраживати још неколико деценија и направити археолошки парк за проучавање античког периода за цели простор РС”, сматра Перић.

Истраживања на подручју Скелана предводили су археолози Мирко Бабић из Бијељине и Ивана Грујић из Требиња. Грујићева каже да је значај археолошког локалитета Скелани огроман, јер се ради о римском граду који је добио статус муниципијума у првом виеку. Грујићева каже да се дошло до сазнања да се у Скеланима у периоду римске доминације на простору БиХ налазио град који је већ у првом виеку био значајан за главне царске градове па и Рим.

“Од Муниципијума Малвезијатума почиње експлоатација сребра која се у 2. и 3. веку развила у Домавији из које је дистрибуисана руда до Сирмијума, једне од четири престонице римског царства који се налазио на простору данашње Сремске Митровице”, рекла је Грујићева.

Истраживања

Представница Министарства просвете и културе РС Милица Котур оценила је да је археолошко налазиште у Скеланима једно од најзначајнијих у Српској.

“Предстоје године истраживања, јер је до сада откривен само мали део археолошког богатства”, рекла је Котур. Археолошка истраживања од 2008. до 2017. године финансирала је Влада РС.

Извор: Глас Српскe

Ова вест је прочитана 883 пута.