Стопа смртности од карцинома у Србији достигла је врх у Европи, што је делом последица НАТО бомбардовања, изјавио је председник Друштва Србије за борбу против рака Слободан Чикарић.

уранијум

Он је на конференцији за новинаре подсетио да је на Србију 1999. године бачено 15 тона осиромашеног уранијума, супстанце која може да изазове мутације гена и канцерогенезу.

Чикарић је објаснио да малигни тумори могу да се појаве 15 до 20 година након изложености зрачењу, што значи да карцином код особа које сада оболевају од тих болести може бити последица бомбардовања.

Према подацима из 2014. године, што се поклапа са наведеним временским периодом, у Србији се карцином појављује 2,5 пута више од светског просека.

На подручју Косова и Метохије, које је било изложено највећој количини зрачења, исте године је било 50 одсто више оболелих од карцинома у односу на 2013.

Чикарић је истакао да забрињава то што се, осим осиромашеног уранијума, користио и плутонијум 239, који се употребљавао у производњи америчких атомских бомби.

„Бацити осиромашени уранијум на становништво је злочин, а ако се у њему нађе и плутонијум, то је злочин појачан десет пута“, рекао је Чикарић.

Извор: РТРС, Срна

Ова вест је прочитана 888 пута.