Поводом Дана државности Србије у Бајиној Башти се 15. фебруара организује традиционално Сретењско гусларско вече. Већ неколико година у овом граду се пригодним манифестацијама обележава овај велики државни и верски празник а свакако једно од најпосећенијих дешавања је наступ гуслара. Гусларско вече организује Установа Култура у градском биоскопу, почетак је у 18 часова а улаз је бесплатан.

Сретење

Сретење – Дан државности Србије обележава се у спомен на почетак Српске револуције односно Првог српског устанка 1804. године и чин проглашења (Сретењског) устава Књажевине Србије 1835. године.

Ова два важна догађаја су кључна у обнови државности и настанку модерне српске државе.  На збору снародних првака у Орашцу, на Сретење 1804. године, за вођу устанка изабран је Ђорђе Петровић чиме је устанак добио организован карактер.

У наредних неколико година устаничка војска, под вођством Карађорђа, у чувеним биткама код Иванковца, Делиграда, Мишара, у Београду, на Суводолу и другим местима, разбила је турске снаге и ослободила готово целу територију тадашњег Београдског пашалука. Тиме су Срби отпочели ослободилачку борбу против турске власти и процес стварања своје нововековне државе. Сви каснији успеси постигнути између 1815. и 1833. године имају своје извориште у Првом устанку, који је развио борбене и организаторске способности српског народа.

Сретењски устав је Димитрије Давидовић сачинио по угледу на либералне уставе оног времена па  иако је био кратког века, дао је подстицај за јачање народне власти и битно утицао на касније уставе који су доношени.

Дрина Инфо

 

Ова вест је прочитана 1198 пута.