Бајина Башта у овој години прославља 110 година туризма а званично обележавање овог значајног  јубилеја почиње на Међународном сајму туризма у Београду који се одржава од 19. до 22. фебруара. Из службе за туризам Установе С.Т.Ц. „Бајина Башта“  најављују да ће и  у оквиру свих манифестација које буду организовали у 2015. години акценат стављати на овом јубилеју. Такође најављују да је централно обележавање предвиђено за Светски дан туризма 27. септембра ове године.

Јосиф Панчић

Јосиф Панчић

Први који је уочио посебност Таре био је наш научник Јосиф Панчић који је на Тари открио и чувену оморику касније по њему названу. Панчић је на Тари предвидео отварање парка природе а 1875. године је овде доводио и своје студенте на теренска истраживања. У наредним годинама Тару су људи посећивали углавном ради опоравка и то су највише били посетиоци из Бајине Баште, Ваљева и Београда.

Милован Глишић

Милован Глишић

Међу првим туристима на Тари био је велики српски књижевник Милован Глишић који је 1905. боравио на Калуђерским Барама у манастирском пансиону а на Тару се поново вратио 1907. године. Боравак Милована Глишића 1905. на Тари се узима за почетак организованог бављења туризмом у овом крају.

 

Дрина Инфо