РАДОМИР ФИЛИПОВИЋ: Судбина запослених у Дирекцији за изградњу неизвесна

2 697

Шта се дешава са Дирекцијом за изградњу? Шта ће бити са запосленима? Да ли ће уместо садашње Дирекције бити основано ново предузеће? Ово су само нека од питања која смо поставили председнику општине Бајина Башта Радомиру Филиповићу везано за оно о чему се последњих дана највише прича по бајинобаштанским кулоарима.

Што се тиче Дирекције за изградњу закон је јасан. У постојећем облику оно не може да функционише и мора бити усклађено са законом о јавним предузећима. Морам да кажем да када је у питању реорганизација Дирекције, много каснимо. Држава је понудила три модела – статусна промена, реорганизација и ликвидација. Ликвидација у овом тренутку није реална зато што за ликвидацију треба одређен временски период и многи који су радили ликвидацију, питање је да ли су урадили све у складу са законом али су је покренули. Можемо да кренемо у тиху ликвидацију тиме што ћемо поставити ликвидационог управника и тај процес да траје док се не врате дугови.

Дирекција у овом тренутку дугује 200 милиона, нагласио је Филиповић и даље навео – до момента измиривања дуга ми не можемо ликвидирати предузеће.  Ако би донели такву одлуку  да локална самоуправа на себе преузме сва потраживања и спорне обавезе, опет не би могли пре девет месеци  то да урадимо. Елегантније је да Дирекција иде у тиху ликвидацију  тиме што ћемо преко ње санирати постојеће дугове.  Сигуран сам да ће у Дирекцији најмање годину дана остати правник и једно лице из рачуноводства.  То је неопходно да би се процес  експропријација довео до краја, јер је било доста пропуста и ништа није спроведено до краја, тако да имамо случајева  где је људима исплаћено земљиште и  да се још увек се води на њима а не на локалној самоуправи.   Са друге стране размишљало се о оснивању новог предузећа које би добило поверене послове одржавања путева и улица, пројектовање…, а у оквиру кога би постојала геодетска служба. Размишљамо и о отварању Паркинг сервиса где би било запослено шест особа што би у граду  решило проблем паркирања, а с друге стране створио додатни намет грађанима, тако да смо у дилеми да ли отворити Паркинг сервис или не.  Свакако уколико би Паркинг сервис радио у оквиру Комуналног предузећа, ту не би дошло до запошљавања нових лица, јер Комунално има капацитет без пријема нових радника да реши питање паркинга.

 Završni-račun-704x298 (1)

Према речима Радомира Филиповића, поставља се питање  оспособљености запослених у самој дирекцији, при чему су мишљења подељена. Постоји могућност да сви добију отказ, као и  да мали број лица  пронађе друго запослење или ко има услове за пензију оде  на биро  две године до пензије и на тај начин решимо питање броја запослених. Појединци су ме оптуживали како људе да пошаљем на улицу. А онда ја постављам питање да ли је неко размишљао о људима који су остали без посла у Таратексу, Слободи, Црном врху.  То је живот, то је реалност.

Истовремено се размишља да одржавање путева и улица поверимо ЈКП 12. Септембар и да у оквиру тог предузећа направимо јединицу са механизацијом у којој ће бити запослено три до четири човека. Од те идеје се није одустало. Морамо добро да размислимо шта ћемо да урадимо, јер ако Дирекцију  угасимо шта ћемо радити са зимским одржавањем улица и путева на подручју општине. Дирекција је већ расписала јавну набавку за зимско одржавање путева тако да из тог разлога разлога, сматрамо да то треба ускладити  са законом о јавним предузећима и донети ту одлуку, мада ће бити проблема за исплату.

Дирекција је у проблему за децембарску плату.  То значи да  запослени у овом предузећу од  1. Децембра не могу примати  плате са буџета, већ их морају зарадити.

Такоће бих напоменуо да ће  служба јавних набавки из Дирекције  врло сигурно прећи у локалну самоуправу, јер посао раде врло квалитетно, а локална самоуправа ће бити та  која расписује  јавне набавке када је у питању изградња саобраћајница и сви капитални пројекти.

Оно што је извесно јесте, да за сада, Дирекција неће отићи у ликвидацију.  Као што сам и рекао, део радника ће вероватно доћи у локалну самоуправу. Што се ЈКП  тиче, директор тог  предузећа неће дозволити пријем радника који нису потребни предузећу. Уколико се и догоди да неко лице из Дирекције пређе у ЈКП  онда је за истим исказана потреба.

Свакако да у наредна три месеца морамо решити питање запослених  у  Дирекцији, истакао је Радомир Филиповић, председник општине Бајина Башта.

Дрина инфо портал

2 коментара
  1. centar каже

    Da li je realno? ekrproprijacija nije urađena iz nerada! Dotična gospođa provede u firmi svega tri sata. Kod doktora pre stignem da se pregledam iako je gužva, nego što nju sačekam.
    Stvarno je sramota za takvo ponašanje a treba da bude sramota i one koji su dozvolili da takvo ponašanje. Ipak oni rade od naših sredstava, još će njen nerad da joj se isplati tako što će ostati da radi. Ovakvih primera ima više.
    Molim vas da objavite ovo, mada ovo velika većina i zna

    1. okolina каже

      A što ne stavite sliku pravnice? Mnooogo je lepa

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена