Туристичка организација Западне Србије планира изградњу и опремање 10 видиковаца на овом подручју. Средства су добијена путем конкурса при Министарству туризма а на основу достављених пројекта видиковаца од стране локалних туристичких организација.

Први међу њима, по свему судећи биће изграђен у Бајиној Башти јер се почетак радова на овом локалитету очекује већ наредним данима. На управо завршеној јавној набавци за извођача радова изабран је „СЗР Зека“ из Бајине Баште, док је у току поновљени тендер за изградњу и опремање преосталих девет локација у западној Србији

Видиковац Букање - графика

Графички приказ будућег изгледа видиковца Букање

- Видиковци ће бити изграђени у Бајиној Башти, Ужицу, Ивањици, Ариљу, Пожези, Косјерићу, Новој Вароши, Пријепољу, Сјеници и Чајетини – кажу  у Туристичкој организацији Западне Србије.

За изградњу видиковаца Министарство туризма је обезбедило шест милиона динара, а новац ће бити расподељен у зависности од пројеката које су доставиле општине.

Видиковац Букање у општини Бајина Башта се налази на Дебелом Брду и на неки начин представља улазну капију у Подриње из правца Ваљева а на њему свакодневно застаје велики број аутомобила. У општини Бајина Башта ће такође у оквиру овог пројекта бити постављен панормски двоглед на најпознатијем и најлепшем видиковцу у Србији – Бањској стени у Националном парку Тара.На овај начин бројни посетиоци добиће прилику да на нови начин доживе поглед на кањон Дрине и околину са Бањске стене.

Видиковац Велико Забучје у Ужицу налазиће се 10ак километара од центра града одакле ће се видети панорама Ужица, Старог града, Ђетиње. На овој локацији већ постоје сто и клупе а предвиђа се изградња платоа где ће бити постављен телескоп. У плану је такође и уградња камера за видео надзор видиковца.

У Ивањици ће се видиковац налазити четири километра од града поред регионалног пута Ивањица Сјеница, док је у Ариљу планирано постављање на излетишту Клокоч.

Туристи који посете Косјерић ће ради панорамског погледа отићи на Козомор, који је на надморској висини од 993 м, а у Новој Вароши на Вјетренички крш. У Пријепољу су као локацију изабрали врх брда Соколица јер је са ове позиције могуће видети највеће и најлепше планине у Србији – Златар, Златибор, Копаоник.

Планирани видиковац Орловиште у Сјеници, биће лоциран 15-ак километара од центра града, изнад меандара и ледене пећине, а насупрот видиковца Молитва. Са висине 1.150 м видеће се меандри и кањом реке Увац, језеро са својом највећом атракцијом колонијом белоглавих супова, а ради бољег ужитка, биће постављен и телескоп.  Његово постављање планирано је и на видиковцу на локалитету Градина у Пожези.

У Туристичкој организацији Западне Србије кажу да ће видиковци допринети знатном унапређењу туристичке понуде општина у којима ће бити изграђени.

- Има добрих локалитета које треба опремити, а то је препознало и Министарство туризма које је одобрило средства – каже директор ове установе Мирослав Рађен, додајући да су задовољни односом и подршком ресорног министарства, које је одобрило доста средстава за пројекте у овом делу Србије.

Како додаје, у обавези су да радове заврше до краја 2016. године, а поновљени тендер за изградњу и опремање још девет видиковаца отворен је до 16. септембра.

Дрина Инфо

Ова вест је прочитана 3010 пута.