Висока школа драмских уметности у Андрићграду, чији је оснивач редитељ Емир Кустурица, у октобру ће уписати прву генерацију студената. Школа ће имати шест катедри и то за филмску и телевизијску режију, за глуму, за драматургију, за монтажу, за камеру и Катедру за снимање и дизајн звука.

Андрићград насловна

Пријемни испити за упис Високе школе драмских уметности биће одржани у Андрићграду од 26. до 30. септембра, а пријаве се могу слати на адресу Трг Николе Тесле бб, Андрићград, 73240 Вишеград или електронским путем на имејл адресу vsduandricgrad@gmail.co.

По узору на најугледније образовне установе широм света, Висока школа драмских уметности у Андрићграду у недељу, 4. септембра, у 14.00 часова организује Дан отворених врата.

Будући студенти и сви заинтересовани моћи ће, током разговора са оснивачем школе Емиром Кустурицом, директором школе Зораном Цвијановићем и осталим предавачима, да се упознају са радом школе, наставним плановима и програмима, као и да се информишу о условима школовања и консултују у вези са припремом за пријемне испите на овој високошколској установи.

Програм Дана отворених врата укључиће обилазак Андрићграда, школе и њених катедри, као и библиотеке Андрићевог института.

Ова високошколска установа биће опремљена најсавременијом опремом за извођење наставе, а за потребе студената биће формирана и посебна збирка неопходне литературе.

Похађањем Високе школе драмских уметности студенти ће, под руководством највећих имена из света драмских уметности, моћи да стечено теоријско знање примене и у пракси.

Управници катедри биће еминентни предавачи и врхунски стручњаци из наведених области: Емир Кустурица, Зоран Цвијановић, Срђан Кољевић, Светолик Мића Зајц, Горан Воларевић и Слободан Михајловић.

Оснивач Високе школе драмских уметности Емир Кустурица изјавио је раније да Андрићград пружа практично све оно што је студентима у најзначајнијим кампусима омогућено.

„Тако да ко год буде студирао глуму он ће имати комуникацију са много значајних глумаца. Ко буде радио на тону имаће људе који имају огромно искуство, за камеру биће човек који је снимио много филмова и који веома вешто реагује на оно што редитељ од њега тражи. Што је најважније, студент ће понети нашу жељу да се то огромно искуство пренесе и да некоме буде од користи“, истакао је Кустурица.

Он је нагласио да ова школска установа неће примати превише студената без обзира на то колико то није комерцијално издржљиво, због тога што, како истиче, уметност не може да се учи у учионици – она мора да буде животни стил, мора да се претвори у једну врсту комуникације која није најобичнија факултетска комуникација.

Кустурица је рекао да отварање овакве једне школе у Српској може да значи много зато што је „ехо који студенти шире по свету или гдје год живе веома значајан“.

„Ове јесени Андрићград постаје студентски град и то је та жеља од пре четири године кад је започета цела прича, да заправо тај подијум, та позорница на којој су иначе били врло значајни Београђани, буде кампус или школа у којој имају све – од спавања до биоскопа, од биоскопа до позоришта, и све оно што је неопходно“, рекао је прослављени српски редитељ Емир Кустурица.

Извор: СРНА

Ова вест је прочитана 1294 пута.