У селу Солотуша крај Бајине Баште крајем прошле године реализован је пројекат „Солотник“, чији је циљ унапређење туристичке сигнализације и туристичких садржаја овог краја. Пројекат је реализовало Друштво за унапређење туризма и пољопривреде „Наша Тара“, а финансијску подршку је обезбедила Траг фондација.

Дрвени мост и надстрешница изнад извора реке Солотуше (Фото: Ненад Марић)

Дрвени мост и надстрешница изнад извора реке Солотуше (Фото: Ненад Марић)

Како су нам рекли у удружењу „Наша Тара“ идеја је била да Солотуша као село које се налази на обронцима Таре и има велики туристички потенцијал, пре свега захваљујући средњевековној тврђави Солотник, добије неке нове садржаје и туристичку сигнализацију. Поред путоказа и инфо табли изграђен је прелепи дрвени мост код извора реке Солотуше, као и одморишта са надстрешницама и клупама.

Solotusa-info-tabla

Инфо табла (Фото: Милош Јелисавчић)

Ова лепа идеја подржана је од стране МЗ Солотуша, ЈП „Национални парк Тара“ и локалног становништва.

„Посебну захвалност за успешну реализацију овог, по нама, веома лепог пројекта дугујемо предузећу „Ката-коминг“ д.о.о. из Бајине Баште и његовом власнику Стаменић Радовану-Раши, без чијег ангажовања све ово сигурно не би било овако добро урађено“ – поручили су представници удружења „Наша Тара“.

Радован Стаменић, власник поменутог предузећа, рођен је у Солотуши и већ је познат у свом родном крају као човек који је најзаслужнији што је Солотуша недавно добила и прелепу цркву.

„Помагао сам у многим акцијама, а посебно када је родни крај у питању, од асфалтирања пута, електрификације, обнове школе и воденице до изградње цркве. За све то потребно је доста времена и новца али у томе не сме бити места личним интересима. И све ово не би имало ефекта да се није ангажовао велики број људи, пре свега мојих мештана, Солотушана. Мислим да је то једини исправан пут и да сви треба да се потрудимо да иза нас остану нека добра дела“ – поручио је Рашо Стаменић.

Црква Живоносни Источник Пресвете Богородице (Фото: Ненад Марић)

Црква Живоносни Источник Пресвете Богородице (Фото: Ненад Марић)


Изградња храма Живоносни Источник Пресвете Богородице у Солотуши почела је 2006.год у организацији СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ПАРОХИЈЕ Бајина Башта и Месне заједнице СОЛОТУША.

Храм је подигнут поред извора Солотник и посвећен Живоносном источнику Пресвете Богородице. Место је одредио владика жички Хризостом 2006. године. Поред храма се налази и обновљена воденица. Удаљен је од Калуђерских Бара на Тари око 8 километара.

На тешко приступачни врх Солотушке стене уз помоћ хеликоптера постављен је метални крст висок пет метара, а тежак неколико стотина килограма. То је био једини начин да крст, дар мештана, стигне на врх 200 метара високе стене и буде знак да је у њеном подножју црква.


 Дрина Инфо потал

Ова вест је прочитана 2283 пута.