Милан Јелић (37) из Костојевића, општина Бајина Башта, угасио је лимарску радњу и одлучио да се у потпуности посвети пољопривреди. Пуну деценију уз лимарске послове бавио се узгојем рибе у властитом рибњаку на Околцу, а од пре три године озбиљније је кренуо да пчелари.
-Још као дечак направио сам прве пчеларске кораке уз помоћ Лике Спасојевића из Рогачице, па ми није било тешко да се опет вратим пчеларењу. За три године проширио сам пчелињак на 70 кошница, идуће године рад сам да се та бројка удвостручи- каже Милан Јелић.

Milan Jelic u svom pcelinjaku

Милан Јелић у свом пчелињаку

Прошле године свака кошница донела му је у просеку по 50 килограма меда, захваљујући селећем пчеларењу. Направио је покретни контејнер са 48 кошница и уз помоћ свог камиона најпре их је одвезао у околину Крагујевца на рани багрем, потом је користио багремову пашу у Костојевићима, а онда и сунцокретову у околини Банатског Карловца. Направио је центриуфугу на моторни погон, пчеларски сто, прихватач рамова са медом, топионик саћа, као и остали ситнији прибор. Сам производи матице за властите потребе. Његов мед је етикетиран, након што је прошао све неопходне провере и анализе. Око две тоне продао је на велико по цени од 3 ,7 евра за килограм, остало продаје на мало по 700 динара.
-Прошлогодишња багремова и ливадска паша била је осредња, киша је учинила своје, потом и суша, али се воћна може сврстати у одличне, добра је била и сунцокретова. Селеће пчеларење је знатно уносније, јер се користи више паша на више места. На око изгледа да се остварује велики приход, али ни расходи нису мали, ипак, исплати се бити пчелар- истиче Јелић.

В.М.