Међу донаторима из иностранства, који су упутили помоћ грађанима угроженим у мајским поплавама на подручју општине Бајина Башта су Фондација за српски језик „Вук Стефановић Караџић“ из Амстермдама и Удружење парохијана Српске праволславне цркве из истог града. Они су послали пун шлепер хране, одеће, постељине, обуће, средстава за хигијену и школског прибора. Све је то допремљено и смешетено у просторију старе школске зграде у Рогачици под надзором предводника Кризног штаба СОС Балкан из Амстердама Гордане Срећковић и Јасминке Смиље Милошевић која такође ради у Холандији, имала је задатак да организује расподелу приспеле помоћи.

Jasminka Milosevic, Milica Vasic , Miloje Petkovic
-Ми смо овде у Рогачици формирали тим волонтера који се бринуо о расподели и достављању помоћи из Холандије. У групи су били Милоје Петковић, Милица Васић и Милојко Милосављевић. Преко њих све је дистрибуирано до 76 домаћинстава са подручја месних заједница Бачевци, Оклетац, Гвоздац, Овчиња и Рогачица. Водило се рачуна да помоћ добију они најугроженији. Део , онај који се односи на медицинску робу,послали смо Општој болници из Ужица, а школски прибор ОШ „Стеван Јоксимовић“ из Рогачице- каже Јасминка Милошевић.
До најудаљнијих кућа у Овчињи помоћ је стигла захваљујући понајвише волонтеру Милоју Петковићу.
-Било ми је задовољство да учествујем у овој акцији. Људи су пуно захвални донаторима из Холандије. Били су изненађени, добијали су нешто помоћи од Црвеног крста, али нису очекивали да ће стићи из иностранства. Сви су ме замолили да преко Гордане и Јасминке пренесем њихову захвалност свима који су дали помоћ- вели Петковић.
Међу волонтерима била је и Милица Васић, блгајница из рогачичке школе.
-Људи су захвални, али је било и оних који су нас критиковали, сматрали су да је баш њима требало дати помоћ, а не неким другим. Можда је било пропуста, али ми нисмо криви за то, из месних заједница стизали су предлози коме треба помоћи на овај начин- истиче Милица Васић.

В.М.

Ова вест је прочитана 1115 пута.