Финални радови на изградњи споменика изгинулим Стрмовцима у Великом рату

0 971

Spomenik 5БАЧЕВЦИ НА ДРИНИ. Радови на завршетку Споменика изгинулим ратницима и цивилним жртвама ратова од 1912 – 1918 села Стрмова лагано се приводе крају. Ових дана постављене су плоче са именима изгинулих ратника и жртава а на врху споменика монтиран мермерни крст.

– Изградњу споменика смо започели поводом 100 година од почетка Великог (Првог светског) рата. Радови су успорени због временских неприлика и ванредног стања 2014. године. Али, ево завршавамо га поводом 100 година од формирања Солунског фронта и Кајмакчаланске битке у којој су пали многи Стрмовци. Остало је још да се уреди простор око споменика и поставе грбови Србије – прича Гроздан Биљић, један од најажурнијих Стрмоваца у овом послу, организатор  послова и одборник Скупштине општине Бајина Башта.

Spomenik 4Ближе податке о споменику даје нам Митар Јосиповић, председник Завичајног удружења „Стрмово“ који је прикупио и обрадио податке о изгинулим ратницима.

– На споменику је уписано 156 имена изгинулих и умрлих ратника, 33 цивилне жртве и 7 цивила интернираца умрлих у логорима Угарске и Аустрије. Међу њима је и име Омера Карадаревића, бачевачког ковача, који је убијен кад и народни посланик и председник Општине стрмовске Митар Вучићевић, 19. августа 1914. године. Када споменик буде завршен он ће бити део јединственог споменичког комлекса у коме су и спомен-плоче изгинулим борцима НОР-а и учитељу Миладину Ковачевићу, стара школа (Краљева школа), Мост Александра Обреновића, Црква СВ. Пророка Илије…

Председник Одбора за изградњу споменика Вукашин Вучићевић нам преноси да ће свечано отварање споменика бити за Илиндан 2. августа ове године и додаје: „Поред поменутих споменика на зиду школе биће постављена и спомен плоча Рускињи Дарји Александровној Коровкини болничарки која је погинула на Гучеву.“

Дрина Инфо портал

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена