НИН: Србија по економској снази најгора у региону

0 836

Србија је на последњем, а Румунија на првом месту у региону по економској снази, објавио је недељник НИН, на основу индекса економске снаге, сачињеног на основу десет економских параметара.

Према истраживању НИН-а, Србија са индексом од 3,37 поена од максимално могућих десет, на последњем је месту, док првопласирана Румунија има 8,37 поена. Србија је по четири од десет економских параметара гора од седам земаља региона, због најспоријег раста БДП-а, плата и куповне моћи и највише инфлације, објавио је НИН у најновијем броју.

економија графика

НИН-ов индекс економске снаге састављен је од 10 различитих параметара, а земље су рангиране по висини стопе привредног рата БДП-а по становнику, реалном расту зарада и куповне моћи становништа, инфлације и незапослености, учешћу јавног и спољњег дуга у БДП-у и висини дефицита, односно суфицита у платном билансу.

Просечан НИН-ов индекс економске снаге свих осам земаља региона је 5,6 поена, и Македонија је на нивоу просека. Боље од просека су само Румунија и Бугарска, а за мање од једног индексног поена од просека заостају Албанија и БиХ, иза њих је Црна Гора, а на дну лествице је Србија која за првопласираном Румунијом заостаје пет индексних поена.

Србија је у 2015. години имала раст БДП-а од 0,8 одсто, али су остале земље региона имале већу стопу раста. Такође, иако је прошле године инфлација у Србји била најмања у поседњих 20 година, ниједна земља Блакана није имала већу инфлацију, а зараде и куповна моћ су реално расли спорије него у другим земљама региона. Уз БиХ и Македонију, Србија је једина земља која ни по једном параметру није боља од свих осталих. Незапосленост од 17,3 одсто је параметар по којем је Србија најбоље рангирана, на четврто место, иако већина економиста сматра да је то један од кључних проблема српске економије.

На питање НИН-а из које би земље повукли бизнис да га имају већина анкетираних економиста је одговорила да би напустили Србију. Одговоре су давала четворица економиста који живе у Србији и тројица који одавно живе у иностранству, а предочени су им економски параметри за које нису знали на коју земљу се односе.

Извор: N1

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена