Дан државности Србије ове године пада у понедељак и уторак и ти дани су нерадни, саопштило је данас Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Према Закону о државним и другим празницима у Републици Србији, Сретење – Дан државности Србије је државни празник и празнује се 15. и 16. фебруара, додаје се у саопштењу.

Застава Србије

У Србији се 15. фебруар слави као сећање на 1804. годину када је у Орашцу почела борба за ослобођење од Турака, и када је на исти дан 1835. године Скупштина у Крагујевцу прогласила први Устав Србије, који је означио и почетак савремене српске државности.

Дан државности Србије празнује се два дана 15. и 16. фебруара. У српском народу се веровало да на Сретење почиње прелазак из зиме у пролеће.  По црквеној доктрини, на Сретење је Богородица, четрдесетог дана од рођења Исуса Христа, отишла у храм да принесе жртву и тамо срела старца Симеона који је у малом Исусу препознао Спаситеља. Тај сусрет малог Исуса и праведног старца је хришћански празник – Сретење Господње. Празник Сретење прославља се од 541. године.

Дрина Инфо

Ова вест је прочитана 1066 пута.