Три могуће трасе за жилу куцавицу Подриња

0 624

Градња тунела испод Кадињаче, деценијама најављивана а неостварена, сада се уз европску помоћ приближава остварењу. Почиње израда генералног пројекта за овај подухват, који умногоме треба да олакша саобраћај између Ужица и Бајине Баште правцем којим вијуга пут зими тешко савладив за теретњаке. Градња тунела је скупа инвестиција, али је од значаја што се, ево, напокон отвара шанса за решавање важног животног питања становништва Подриња, и са подручја Србије и Републике Српске.

Tunel_Kadinjaca_sastanak_opstina

Израду пројекта „Тунел испод Кадињаче” финансира Делегација ЕУ у Србији, а тај пројектни посао на тендеру је поверен конзорцијуму на челу с мађарском фирмом „Утибер”. Мађари су око овог подухвата окупили пет наших и страних пројектантских фирми. Тим поводом јуче је у Бајиној Башти одржан њихов састанак са представницима ужичке и бајинобаштанске локалне самоуправе, те Регионалне развојне агенције „Златибор”, а сви заједно су потом видели терен на Кадињачи где се планирају радови.

Иван Марковић, координатор овог подухвата за општину Бајина Башта, рекао нам је да би посао израде генералног пројекта, вредан око 130.000 евра, требало да буде завршен за 10 месеци.

 – Према предлозима и досадашњим анализама, за сада преовлађују два идејна решења за градњу тунела. Предложени су северни и јужни крак. Први, дуг 2,5 километара, кренуо би из правца Ужица у Волујцу код кафане „Граб” с десне стране садашњег пута и изашао код невеликог моста на улазу у Заглавак. Јужни, дуг 1,5 километара, у брдо би ушао с леве стране од путног правца у Волујцу и изашао такође код Заглавка. То су основни предлози, мада пројектанти сада најављују и треће могуће решење: оно је средња траса, између северног и јужног крака, која не би била дужа од 1,5 километара – каже Марковић.

Генерални пројекат треба да одреди предлог избора најбољег решења. После њега следи израда плана детаљне регулације, идејног пројекта и истражни радови на траси. Иван Марковић напомиње да је Делегација ЕУ на састанку тим поводом одржаном средином јануара у Београду „Тунел испод Кадињаче” оценила као пројекат за боље повезивање читавог Подриња, те да му је и у Бриселу обећана подршка.

Велики трошкови градње овог тунела су, свакако, главна потешкоћа тог несумњиво корисног посла. Неки незванично помињу да би за тај подухват ваљало издвојити 15 милиона евра, али званичних потврда тог износа нема. Колико би градња коштала, питали смо председника општине Бајина Башта Радомира Филиповића. Он је, иначе, у име Владе Србије именован у радну групу пројекта „Подриње”, у којој су 16 општина из Србије и 15 из Републике Српске, а тунел испод Кадињаче је сврстан међу седам приоритета целог тог пројекта.

– Незахвално је у овом тренутку говорити о трошковима градње тунела. Најбитније је да је направљен први корак, кренула израда генералног пројекта. Презадовољни смо што је на састанку код Делегације ЕУ у Србији подухват наишао на разумевање, а врло нам је битна европска подршка. Надам се да ћемо веома брзо по завршетку генералног пројекта доћи и до идејног решења. Тунел испод Кадињаче је жила куцавица за цело Подриње, питање опстанка људи на овом подручју. То нам је, уз започету градњу моста Љубовија–Братунац, најважнији посао, основа развоја. Управо зато што је Кадињача у зимским месецима тешко проходна, а она је веза централне Србије са Републиком Српском – изјавио је за наш лист председник општине Бајина Башта.

Бранко Пејовић

Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена