Тачно је да је Министарство пољопривреде Ловачком удружењу Златибор одобрило да може да одстрели 36 дивљих свиња у ловишту Златибор у прошлој и у делу ове године. Одстрелили смо 18 свиња и за сваку од њих постоји уредна документација, али није тачно да смо одстрелили пет животиња више.

ветеринарска инспекција печат месо

Сумња Зорана Ивановића, начелника Ветеринарске инспекције Србије да је одстрељено пет дивљих свиња више не стоје, јер многи ловци из других крајева земље, па и Босне, доносе месо уловљених животиња на преглед у ветеринарске станице у Чајетини и Мачкату – узвратио је Милован Кнежевић, председник Ловачког удружења Златибор, а потом додао да би ветеринарска инспекција требало да се позабави узроком заразе међу Чајетинцима.

- Закон не ограничава ловце да месо уловљених животиња доносе на преглед искључиво у Чајетину, већ то могу да ураде у било којој ветеринарској станици. С друге стране, ветеринарска инспекција и инспекција за лов су контролисале рад Ловачког удружења и нису утврдили ниједан пропуст – каже Кнежевић и додаје да се иза целе приче „крије покушај да се амнестира комплетна ветеринарска служба и да се заштити Ветеринарска станица Чајетина и њен власник Душан Кнежевић“, који је 30. новембра утврдио да месо двеју одстрељених дивљих свиња није заражено трихинелозом, али је касније у другој станици у сушеном месу пронађен тај паразит.

- Желимо да се овакав случај више никада и нигде не понови и да ниједно дете не заврши у болници, због грешке једног човека који свој посао не ради одговорно и савесно. Нисмо ми убице да таманимо дивљач по Златибору. Такве оптужбе долазе од оних који не знају ништа о лову. Нас 12 је у болници и нико од нас не тражи да се обеси Душан Кнежевић, него тражимо да тај човек више не ради посао ветеринара – казао је за Данас Милован Кнежевић и додао да не стоје ни Ивановићеве тврдње о тиме да је ветеринар дужан да изађе на место улова дивљачи, већ да га на то закон обавезује само у случају „санитарног одстрела, односно улова животиње за коју се сумња да је болесна и у том случају је дужан да узме узорак меса за анализу“.

- Нека начелник Ветеринарске инспекције Србије покаже јавности да ли постоји иједан пример у Србији да је ветеринарска инспекција икада изашла на место одстрела дивљачи. С друге стране, ако смо ми погрешили јер, наводно, нисмо пријавили лов, због чега је ветеринар Душан Кнежевић прихватио узорке одстрељене дивљачи на анализу у својој ветеринарској станици? Како је могуће и то да тај ветеринар не зна од кога је набавио реагенс „пепсин“ који је потребан за анализу звану дигестија – пита се председник чајетинских ловаца.

Тврдећи да у ветеринарској станици Душана Ковачевића „на црно“ради Жарко Мандић, пензионисани ветеринарски инспектор који нема сертификат, а који, како истиче супруг Мире Мандић, такође ветеринарске инспекторке, попуњава налазе анализа у бланко документима са потписом и печатом Кнежевића, председник чајетинских ловаца и даље тврди да је грешка направљена у тој станици која је издала потврду о томе да у узрокованим месу нема трихинеле.

- Позадина целе приче је у томе што начелник Ветеринарске инспекције Србије штити Душана Ковачевића. Нека суд утврди да ли смо били у криволову, али ветеринарска инспекција нека утврди како је он обавио преглед меса и издао потврду да је оно исправно, кад је било заражено – поручио је Милован Кнежевић.

На тврдње Ивановића да од две одстрељене свиње од по 50 килограма није могуће да се направи 28 килограма пршуте и 50 килограма кобасице, Кнежевић је рекао да је једна свиња била од 110 до 120, а друга око 90 килограма, и да су податке о томе доставили надлежнима.

- За кобасицу је искоришћено 68 килограма свежег меса, укључујући и месо срндаћа, а за пршуту 34 килограма. Према закону, није обавезно да се месо срндаћа проверава на трихинелозу и због тога није прегледано. У другој ветеринарској станици је потврђена трихинела и у кобасици и у пршути – наводи наш саговорник.

На питање како је могуће да се од толике количине сувог меса зарази или да осећа тегобе више стотина грађана, Кнежевић објашњава да је у питању „специјалитет који људи дегустирали у мањим количинама, по парче или два“.

Иначе, епидемија трихинелозе, која је пре неки дан проглашена у Чајетини, полако јењава, јер је јуче на лечење у ужичку болницу примљен један пацијент, па је тренутно на инфективном одељењу укупно 15 оболелих.

Реч ветеринара

Тврдећи и даље да у месу није било трихинеле, ветеринар Душан Кнежевић, на сумње у порекло реагенса, рекао је за Данас да је препарат „пепсин“ који се користи у анализи меса, односно дигестији, набавио из Суперлаба и Биоветерине, али да је рачун о томе каснио, због техничких проблема у тим предузећима. Он је потврдио да у његовој станици, од августа прошле године, ради пензионисани ветеринарски инспектор Жарко Мандић, али је рекао да он не обавља анализе на трихинелу, односно на дигестију, јер за то нема сертификат, за који је рекао да ће га ускоро добити, јер ће ићи на обуку и полагање испита. „Анализу методом дигестије у мојој ветеринарској станици само ја обављам“, тврди Душан Кнежевић и додаје да је пристао на понуду полиције о полиграфском испитивању јер, како је објаснио, неко је направио велики пропуст, али да за то он не сноси одговорност.

Извор: Данас

Ова вест је прочитана 1194 пута.