Саветодавац златиборским сточарима побољшава млеко

0 691

Стефана Томића, дипломираног инжењера сточарства, ангажовала је „Млекара Спасојевић” да помогне њеним кооперантима да унапреде квалитет.

Један момак рокерског изгледа обилази ових зимских дана удаљена бајинобаштанска села. Стиже у брда, прилично и пешачи јер возилом се кроз снегом завејана беспућа тешко пробија. Долази он и у најудаљенија домаћинства, где обавезно свраћа у штале овдашњих сточара. Хвале га они, кажу да им његово знање вајду доноси.

Стефан Томић (десно) у штали сточара Миодрага Петковића (РРА Златибор)
Стефан Томић (десно) у штали сточара Миодрага Петковића (РРА Златибор)

Стефан Томић је по струци дипломирани инжењер сточарства, а по занимању саветодавац. Његов посао је необичан – да сељацима у овом крају млеко побољшава. Јер квалитетније млеко им доноси више пара. Ангажовала га је овдашња „Млекара Спасојевић”, већ 590 њених коопераната са бајинобаштанског и околних подручја Стефан редовно обилази.

Дође, тако, саветодавац у кућу, погледа шталу и помоћне објекте, види краве, поприча с млекарима па их саветује: како да унапреде квалитет, шта треба да предузму да им сирово млеко буде боље, како од тог посла више да зараде. Прошло је време кад се свакојако млеко могло сипати у канте откупљивача, с водом у белој течности, кад се више гледала количина, а мање масна јединица и здравствено-хигијенска исправност. Нови законски прописи, све ближи европским стандардима, налажу да и наша пољопривредна газдинства унапреде квалитет млека (смање број бактерија и соматских ћелија), јер у противном неће моћи да га продају. Тиме ће и млекаре бити спремније за изазове које им доноси отворено европско тржиште.

А цео тај подухват примењен је као једна од активности Програма развоја приватног сектора у југозападној Србији (ПСД). Овај програм финансира Швајцарска агенција за развој и сарадњу, а ту активност названу „Унапређење квалитета традиционалних производа од млека” кроз своју делатност спроводи ужичка Регионална развојна агенција „Златибор”. Директор ПСД програма Дарко Ђуровић истиче да се већ десет месеци ради на помоћи овдашњим сточарима и то увођењем саветодаваца за „Млекару Спасојевић” и ПК „Златибор”. – Тиме сељаци добијају квалитетније млеко и бољу зараду будући да је сврха овог пословног модела плаћање млека по квалитету уместо по квантитету. Финансијски и организационо смо подржали млекаре да упосле саветодавце, с тим што овакав подухват са Златиборског округа ускоро проширујемо и на рашки, моравички иколубарски округ. Иначе, у минулих годину и по дана, током спровођења ПСД програма, на подручју југозападне Србије кроз активности у туризму и производњи традиционалних производа запослили смо преко 200 углавном младих људи – каже Ђуровић.

Цео овај подухват за квалитетније млеко, наравно, погодује и млекарима, не крије Радомир Спасојевић, власник „Млекаре Спасојевић”: – То ми омогућује да имам бољи квалитет својих производа који се продају под брендом „Запис Таре”. Боље сирово млеко код коопераната доприноси да наши производи буду здравствено исправнији и имају дужи рок употребе. Самим тим и наши кооперанти остварују већу зараду унапређењем квалитета предатог млека – каже он.

А ако је судити по изјави домаћина Миодрага Петковића, кооперанта „Млекаре Спасојевић”, и сточарима помаже рад саветодавца: – Својим предлозима саветодавац, кога је млекара ангажовала, помаже нам да млеко буде боље. Тиме већу зараду остварујем, па планирам да у будућности повећам број музних крава.

Б.Пејовић

Политика

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена