Бока Которска вековима је давала славне морепловце, не толико славне да би задивили свет, јер су српске државничке амбиције увек биле подаље од мора, за разлику од других медитеранских земаља које је управо Медитеран уздигао и цивилизацијски прославио.

Први Србин који је опловио свет био је Стеван Вукотић из Грбља – плодног земљоуза између Котора и Будве. Као навигациони официр подвигом се прославио на руском ратном броду „Предпријатије“, малом тројарболном једрењаку са 24 топа, изграђеном у Петрограду.

Брод је на путовање око света кренуо у проlеће 1823. г. из Кронштата. Прешао је Балтичко море, свратио у Копенхаген, Портсмут, пребродио Атлантик, свратио у Рио де Жанеиро, опловио рт Хорн, обрео се у заливу и граду Концепсион на чилеанској обали, навигавао Пацификом кроз архипелаг Туамоту и свратио у Петропавловск на Камчатки; потом је кренуо до острва Сита на обали јужне Аљаске, затим у Сан Франциско, Калифорнију, па преко Пацифика на Хавајска острва, Микронезију, Филипине, да би прешавши у Индијски океан опловио рт Добре наде, свратио на острво Св. Јелена, прешао Атлантик, затим поново у Портсмут, Копенхаген и срећно се – ах! – 1826. године вратио у полазну луку…

Брод је у Кронштату дочекан са највећим почастима.

Пут око света

Све је време пловио у научне сврхе, са 145 чланова посаде, међу којима је било стручњака природњака, астронома, физичара, метеоролога, један лекар и један свештеник.

Млад, здрав и снажан, Стеван Вукотић, официр и сада циркумнавигатор, одликован је орденом Св. Ане III реда и новчаном наградом коју је примао сваке године, до смрти.

Након што је опловио свиет, постао је командант јахте „Голубка“. Пловио је са гардемаринима и предавао им наутику и друге поморске предмете. Умро је ипак млад, 1833. године, у чину капетан-лајтнанта, у 33 години живота.

Степан Михаилович Вукотич, знан под тим именом међу Русима, тек је један из плејаде Бокеља који су уписани у историју руског поморства. Матија Змајевић био је адмирал руске Балтичке флоте, гроф Марко Војновић адмирал руске Црноморске флоте, па гроф Никола Војновић, контраадмирал Никола Вукотић, вицеадмирал Петар Вукотић… и друга плаво-бела имена од респекта.

Ваља казати да се много више од Стевана Вукотића помиње Иво Визин, Бокељ са Прчања, за кога се везује атрибут: „први Јужни Словен који је опловио свет“. Истина је. Иво Визин био је први Словен који је на свом броду, брику „Сплендидо“, опловио свет, од 1852. до 1859. Учинио је то 33 године после Вукотића, који је свет опловио 33 године пре Визина, на руском ратном броду.

Слава им обојици, јер су обојица били први.

Догодине на мору, може да постане државнички, не само сезонски поздрав.

Аутор: Никола Маловић

Извор: ИН4С

Фото: www.barinfo.me

Ова вест је прочитана 1301 пута.