ГАЗДОВАЊЕ РЕКАМА: Побуна риболоваца

3 763

Заједница организација рекреативних и спортских риболоваца, која броји више од 3.500 чланова из Ужица, Пожеге, Ариља, Косјерића, Ивањице, Бајине Баште, Љубовије, Чачка, Лучана и Горњег Милановца, верује да је дошло до намештања приликом избора газдовања водама из слива Западне Мораве, Лима и Дрине, које је припало приватном предузећу из Пријепоља.

На конкурсу који је објавило Министарство пољопривреде и заштите животне средине за уступање на коришћење рибарског подручја „Западна Морава“ 19. новембра прошле године јавила су се два кандидата, и то поменута заједница, која представља 10 општина, и приватно предузеће из Пријепоља.

– Конкурс су пратиле очигледне нерегуларности, које се најпре огледају у накнадно одређеној бодовној листи која је донета на састанку комисије одржаном 30. новембра и до окончања конкурса није нам била позната. Ми смо документацију предали поштом баш на тај дан. Такође, спорна је и одлука о измени конкурса којом је рок за пријаву продужен за 14 дана, али ни у овој одлуци од 2. децембра није објављена бодовна листа, као ни на званичном сајту министарства – наводи се између осталог у саопштењу заједнице „Западна Морава и Дрина“.

Фото: Venci Dimitrov
Фото: Venci Dimitrov

– Комисија је 4. јануара ове године донела одлуку да се рибарско подручје Западна Морава, на основу очигледно необјективног, непринципијелног, погрешног и очигледно пристрасног става конкурсне комисије, уступи на коришћење у наредних 10 година приватном предузећу из Пријепоља, које је, према подацима из АПР, основано са 5.000 динара оснивачког капитала и регистрованом делатношћу – ботаничке баште и зоо-вртови.

Одлука још није правоснажна и заједница је уложила приговор након увида у конкурсну документацију, када су уочили да су у свему испунили више критеријума.

– Нашли смо и доказе да је другом кандидату бодовна листа била унапред позната, што га је ставило у повлашћени положај приликом бодовања, посебно материјално-техничких средстава. Између осталог, повећање рибљег фонда планира кроз чување природног мреста риба, које практично не постоје! – саопштила је Заједница.

Они упозоравају да су два приватника, која су у претходном периоду газдовала овим водама, довела до уништења рибљег фонда и да од 2008. није било порибљавања.

Министарство: Не вршите притисак

Из Министарства пољопривреде кажу да су ове тврдње нетачне и напомињу да конкурс још није завршен:

– Врло је важно да комисија која одлучује о конкурсу не буде изложена оптужбама овог типа који могу да се сматрају својеврсном врстом притиска. Напомињемо да је конкурс објављен јавно и да су критеријуми утврђени врло јасно и транспарентно.

Извор: Курир, Глас Западне Србије

3 коментара
  1. Rade каже

    Pa dal ista mozete posteno uradiditi.

  2. Ne vredi... каже

    Strašno je šta nam rade od prirode, šta nam rade na rekama. Ovo nije problem samo ribolovaca, već celog društva!
    Pa pogledajte samo šta su uradili do pijaćeg jezera Užičanima!

    Sramota, kad pojedinci imaju protekcije!

  3. Srdjan каже

    Ocigledno je da je namesteno da „Balkan Eko Tim“ dobije konkurs. Ovo je jos jedan primer poslovanja „TI MENI JA TEBI“…a, ako nije dajte dokaze da nije. Ribolovci, njih 3500 se bune zbog nepostenog konkursa, bune se jer vole vode na kojima pecaju, jer znaju sta se radi i kako se radi… To sto drzava daje privatniku na gazdovanje nacionalno bogatstvo svoje zemlje na 10 godina, to je isto kao da „Srbija Sume“ preuzme privatnik…pa zamislite sta bi to bilo.
    Ovo je jos jedan samar u lice, ne samo ribolovcima vec zdravom razumu.
    STOP JAVASLUKU U OVOJ ZEMLJI, upropastiste sve sto vredi.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена