Његова светост патријарх српски Иринеј поручио је у Божићној посланици да су данас, више него икад, потребни мир на земљи и добра воља међу људима и народима, те позвао Србе да не дозволе никоме да их дели по било ком основу.

Патријарх Иринеј поручио је да добра воља међу људима мора бити резултат божанског мира, истичући да је недостатак добре воље у свету, па и међу хришћанима, показатељ одсуства мира Божјег.

Патријарх Иринеј

„Видимо да се највећи грех убијања човека и читавих људских заједница свакодневно врши, и то често у име Божије. То је за нормалан ум и разум непојмљиво. Питамо се – зар је могуће да неко са именом Божијим на уснама убија невину децу, жене, заробљенике и прогнанике? У име којег и каквог Бога то чини? У име које и какве религије то чини?“, упитао је патријарх Иринеј.

Он је оценио да је оваква псеудорелигијска изопаченост узрок оволиким немирима и страховима у свету, који нису ништа друго до ли плодови активне безбожности псеудоверника.

Патријарх Иринеј је у Божићној посланици позвао људе на измирење са својим Богом, истичући да смо сведоци планетарне експанзије егоизма, суревњивости, антагонизама и надгорњавања – порока који изазивају забринутост, страх и зебњу за будућност овога света, уместо добре воље и љубави међу људима и народима.

„Упутимо молитву Богомладенцу Христу да онима који данас воде своје народе, па и читав овај свет, подари мудрост и доброту, љубав и смиреност, како би овај свет извели из најдубље моралне и егзистенцијалне кризе“, позвао је патријарх српски Иринеј.

Он је поздравио и позвао сву духовну и светосавску браћу и сестре широм света, у отаџбини и расејању да покажу добру вољу међусобно и према свим људима око себе.

Патријарх Иринеј је и ове године у посланици упутио посебне поздраве српском народу на мученичком Косову и Метохији, у духовној колевци српског народа, као и прогнаним Србима из Хрватске и БиХ.

„Молимо се Богомладенцу Христу да их духовно и божански, као пророка Данила и свете младиће у Вавилону, охрабри и учврсти у опредељењу да буду и остану верни завету наших светих предака“, поручио је патријарх Иринеј.

Он је апеловао на све прогнане и избегле са свете српске земље /Космета/, као и све прогнане и избегле са својих вековних огњишта, из Далмације, Лике, Славоније, Барање, са Баније и Кордуна, као и из разних крајева БиХ, да учине све што до њих стоји да се врате на своја вековна огњишта, да их обнове, унапреде и сачувају за покољења која ће доћи“, поручио је патријарх Иринеј.

Српски патријарх позвао је вернике да се сете и „свих невољника, страдалника и прогнаника из других народа и земаља, ма које вере они били, а нарочито браће и сестара на Блиском и Средњем Истоку, у Украјини и у Африци.

„Сећајмо их се молитвено и помозимо им делатно кад можемо и колико можемо“, поручио је патријарх Иринеј.

У Божићној посланици патријарх Иринеј је поручио да су Срби поздравом „Мир Божији – Христос се роди“ и отпоздравом „Ваистину се роди“ формирани као народ мира Божијег и добре воље.

Патријарх Иринеј позвао је српски народ да чува јединство вере и Цркве стветосавске и светињу овог божићњег празника „као зеницу ока свога!“.

„Не дозволимо никоме да нас дели по било ком основу! Српска православна црква била је, јесте и биће гарант нашег духовног и народног јединства. У то име поздрављамо вас радосним божићним поздравом: `Мир Божји – Христос се роди! Ваистину се роди!` Благословена нова 2016. година!“, поручио је патријарх Иринеј.

Ова вест је прочитана 940 пута.