Бајина Башта мора самостално да располаже сопственим средствима, да буде финансијски независна и јака локална самоуправа. Докле год је у Србији на делу сурова централизација, приходи општина ће ићи у државну касу а мештани неће моћи да располажу својим новцем. Зато се Српска народна партија залаже за истинску децентрализацију, за јаке регионе, поручио је Милан Стаматовић, потпредседник СНП и председник општине Чајетина.

Стаматовић Бајина Башта

Он је на трибини СНП у Бајиној Башти истакао да ова општина располаже изузетним потенцијалима у области туризма и пољопривреде, али да су недовољно искоришћени.

-Малина је ваша шанса. Уколико се локални пољопровредници удруже, у чему је спремна да им помогне Канцеларија за сарадњу са Русијом са Златибора, имаће прилику да готово све што произведу извезу у Русију без царина. Ту су нова радна места – рекао је Стаматовић и нагласио да Бајина Башта има велики туристички потенцијал али да је неопходно улагање у инфраструктуру.

Одговарајући на питање какав је став СНП о паду наталитета у Србији, Стаматовић је поручио да се Српска народна партија залаже за активно поспешивање наталитета и помоћ породицама које се одлучују да имају више деце.

– Општина Чајетина даје једнократну помоћ за прво, друго, а посебно за треће дете, 100.000 динара. Међутим, нама су потребни дугорочни подстицаји. Држава мора да обезбеди такав законски оквир који ће омогућити максималну заштиту трудница и њиховог положаја код послодаваца. Уколико држава не изврши преокрет на овом плану, српски народ ће се у релативно блиској будућности наћи пред проблемом да у сопственој држави буде мањина – рекао је Стаматовић.

Говорећи о проблему миграната Стаматовић је нагласио да они представљају велики безбедносни проблем.

– Уколико дође до расељавања избеглица са Блиског Истока по Србији, Чајетина неће моћи да их прихвати. Наш приоритет је збрињавање прогнаних Срба и пружање социјалне помоћи материјално угроженим суграђанима – рекао је Стаматовић.

Коментаришући план државе да у касарнама широм Србије направи прихватне центре за мигранте потпредседник СНП је упитао која ће их сила истерати из касарни.

– Зар да постанемо регрутни центар исламиста?- закључио је Стаматовић.

Извор: СНП

Ова вест је прочитана 852 пута.