Већ понестаје речи које на прави начин могу описати доминацију Новака Ђоковића у светском тенису. Победом над још увек најтрофејнијим тенисером у историји овог спорта, Роџером Федерером, у финалу завршног мастерса Ђоковић је комплетирао вероватно најбољу сезону у историји тениса. Истовремено са спортским успесима Ђоковић поставља прави пример и својим понашањем како на терену тако и ван њега. Такође је веома добро позната и његово хуманитарна делатност која се огледа кроз велики број акција усмерених пре свега на помоћ деци.

Новак титуле

Осим свега наведеног Ђоковић је неко ко веома држи до свог националног идентитета а то се види и кроз његову борбу за очување и популаризацију ћирилице као једног од стубова српског националног бића. У недавном специјалном броју Блица који је уређивао лично Новак Ђоковић он је посебан део у новинама посветио причи о ћирилици и важности очувања исте за будућност српског народа. Између осталог Новак Ђоковић је тад написао „Не само да је ћирилица део нашег идентитета, него је то писмо којим су написане све наше књиге, тапије, крштенице и заклетве. Ако бисмо то писмо заборавили, не бисмо могли прочитати своју личну карту, постали бисмо неко други, рекао је једном Матија Бећковић. Морамо да сачувамо наше писмо, али то неће бити нимало лако.“ Цео текст о овој теми у Блицу можете видети овде.

Новак Ђоковић

Ђоковић и личним примером промовише ћирилицу што се посебно могло видети ових дана на завршном мастерсу сезоне. У два најважнија меча на турниру, у полуфиналу против Надала и финалу против Федерера, Новак је уобичајене поруке победника после меча написао на ћирилици. После тријумфа на Надалом искористио је прилику да свима четита Крсну славу Аранђеловдан а после освајања још једног трофеја и победе над Федерером поручио је свима да после бриљантне сезоне иде на заслужени одмор. Наравно ћирилицом.

Честитање славе

Честитање славе

Завршница најуспешније тениске сезоне

Завршница најуспешније тениске сезоне

Нама остаје само да се угледамо на пример најуспешнијег српског спортисте свих времена и да у свакој прилици са поносом користимо историјско српско писмо – ћирилицу!

 С.С.

Дрина Инфо портал

Ова вест је прочитана 4783 пута.