Међународни дан мушкараца (International Men’s Day)  први пут је обележен 19. новембра 1999. године, с циљем да истакне позитивне мушке узоре и значај бриге о здрављу, које мушкарци често занемарују. Дан мушкараца обележава се широм света, с циљем подизања свести о здрављу мушкараца, како старих тако и младих, будући да је њихов животни век у просеку седам година краћи од животног века жена.

Међународни дан мушкараца

Припадници такозваног јачег пола данас су и физички и психички прилично оптерећени, због чега би морали више пажње да посвете сопственом здрављу. Постоји мишљење да су немар и небрига према здрављу и телу углавном везани за мушкарце, па је важно да од малих ногу сви уче о здравом начину живота. Улога мушкарца као савезника и партнера је такође веома значајна у борби против насиља над женама и дјевојчицама.

Међународни дан мушкараца је прилика да се истакну достигнућа мушкараца и њихов допринос заједници, породици, браку и послу, као и да се истакну позитивни мушки узори. Улога мушкараца, као и свест о томе, битан је фактор за остварење родне равноправности. Уједно, треба превазићи стереотипне ставове, као што је став да је насиље одлика јаких мушкараца, а паралелно стим истицати значај бриге о телу и здрављу, коју мушкарци често занемарују. Oвај датум се обележава у преко 60 земаља у свету.

Желимо вам свима срећан дан мушкараца!

Ова вест је прочитана 960 пута.