БАЈИНА БАШТА: Завршена нова фаза у конзервацији базилике из IV века

0 886

Средствима обезбеђеним по конкурсу Општинског већа Бајине Баште завршена је још једна фаза конзервације касноантичке базилике из IV века на локалитету Орашац, у непосредној близини манастира Рача. Радовима је испред Народног музеја у Ужицу руководила археолог мр Љиљана Мандић која се дужи низ година ангажује на овом налазишту и промоцији овог локалитета од изузетног значаја.

Једна од варијанти будуће табле у близини локалитета
Једна од варијанти будуће табле у близини локалитета

На овај начин постиже се очување једног од најзначајнијих археолошких локалитета у региону – епископске базилике у селу Рача, на локалитету „Орашац“. Конзервацијом ће се базилика сачувати од пропадања и представити туристима као нова атрактивна дестинација. Још у ранијим фазама конзервиран је централни део базилике са очуваним подовима и живописом.  По живом народном предању ово место је било посвећено Богородици а археолози су утврдили да је базилика страдала у пожар.

Археолог Љиљана Мандић на локалитету "Орашац"
Археолог Љиљана Мандић на локалитету „Орашац“

По речима археолога Љиљане Мандић у наредном периоду треба размишљати о наткривању локалитета што би омогућило туристима да у пуном сјају могли да виде остатке базилике. Такође је потребно и трајно решити проблем бујичних вода које представљају сталну претњу за налазиште. Општинском већу ће археолози уз извештај послати и препоруку да се одреди институција или предузеће на нивоу општине која ће константно водити рачуна о одржавању налазишта.

Остаци базилике из IV века и манастир Рача у позадини
Остаци базилике из IV века и манастир Рача у позадини

Већ је договорено са Спортско туристичким центром „Бајина Башта“ да се постави адекватна туристичка сигнализација која ће упућивати на локалитет базилике као и да се интезивно ради на упознавању људи са постојањем и значајем овог налазишта. Из Службе за туризам С.Т.Ц „Бајина Башта“ наглашавају да се овај локалитет одлично може уклопити у туристичку целину са манастиром Рача и да даје  једну ширу и свеобухватнију слику богате културне и духовне  историје овог краја.

Дрина Инфо портал

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена