Од понедељка ће ђаци у Србији имати тродневни јесењи распуст, а од ове школске године зимски ће бити другачији него претходних година. Тако ће, према календару Министарства просвете, први део бити од 31. децембра до 8. јануара, док ће други део зимског распуста бити од 1. до 12. фебруара. Друго полугодиште почиње пет дана касније.

ученици

Иницијативу Регионалне развојне агенције „Златибор“ за подржала су два министарства – просвете и туризма. Нови календар зимског распуста продукт је двогодишње анализе.

„Овај модел заиста може имати много позитивних ефеката, а нарочито за туризам, у смислу повећања потрошње домаћих туриста, јер на овај начин ће више домаћих туриста да остане у Србији, што позитивно утиче и на девизни биланс Републике Србије“, каже Дарко Ђуровић из Регионалне развојне агенције „Златибор“ у Ужицу.

Родитељи имају различито гледиште. Једни кажу да је добро што се распуст дели, а други да је боље било раније. Оне који се баве туризмом у Србији, обрадовала је одлука на коју су чекали годинама.

Директор туристичке организације „Златибор“ Арсен Ђурић каже да ће се овом одлуком значајно продужити зимска сезона и да ће то значити и гостима пошто ће цене бити приступачније.

За средине у којима нема топлана, нови зимски распуст обрадовао је и челнике општина и школа.

Ова вест је прочитана 732 пута.