На Градском стадиону у Ужицу у четвртак, 5. новембра од 17h одиграће се хуманитарна утакмица ветерана Слободе и Јединства чији је циљ прикупљање средстава за изградњу покретне платформе за Александра Томашевића, ужичког спортисту.

Владимир Петровић Пижон, Дејан Савићевић, Саво Милошевић, Зоран Бата Мирковић, Радован Ћурчић, Драган Ћирић, Белојевић и многи други асови из Ужица и Србије играју за Александра.

Хуманитарна утакмица

Александар је 2000. године у саобраћајној несрећи задобио тешке телесне повреде од којих је наступила потпуна одузетост доњих екстремитета. Од тада, обављање свакодневних животних активности везано је за инвалидска колица и помоћ других људи. Као двадесетогодишњаку пуном планова за живот који је пред њим, Александру, као и његовој породици, било је тешко да се помири и навикне на инвалидност и све проблеме које она носи. Биле су потребне године да се превазиђу све кризе и да се научи живети под новим околностима.

Охрабрен запаженим резултатима, које је током претходних година постизао на спортским такмичењима у организацији Удружења и Савеза параплегичара и квадриплегичара Србије, Александар се, од прошле године, почео професионално бавити спортом. Подршку и помоћ пружио му је Милош Зарић, такође члан Удружења параплегичара Златиборског округа, и добитник сребрне медаље у дисциплини бацања копља на Европском првенству у Свонсију 2014. године, вицешампион света у бацању копља и бацању кугле у Катару 2015. године.

Два пута дневно, пет дана у недељи, Александар вежба уз надзор професионалног тренера, на градском стадиону у Ужицу и спортској дворани у Великом парку. У јуну ове године учествовао је на такмичењу у Италији, а у јулу у Хрватској.

Ацо живи са мајком и сестром у улици Вука Караџића 48, стан 5 у Ужицу, на првом спрату зграде која нема лифт. Од улаза у зграду до њиховог стана има 30 степеника. Излазак напоље и повратак у стан за Александра, његову мајку и сестру представља праву агонију. Да би изнеле Александра са колицима напоље и вратиле натраг, потребна им је помоћ других људи. Комшије свесрдно помажу, али се због посла и других обавеза, не може увек рачунати на њихову помоћ.

Изградња подижуће платформе била би решење за овај проблем, али изискује средства која Александар и његова породица не могу самостално да обезбеде. Након очеве смрти 2006. године, Александар је наследио његову пензију, али је у питању најнижи загарантовани износ.

„Позивамо Ужичане да у што већем броју дођу на утакмицу и помогну Александру Томашевићу. Да би лакше могао да изађе из стана на првом спрату и посвети се тренинзима, потребно је инсталирати специјалну лифт – платформу са спољне стране зграде. Такав уређај кошта око 2.000 евра“, каже у име града Ужица који је организатор утакмице градоначелник Тихомир Петковић.

Улаз на стадион биће бесплатан, с тим што ће активисти Црвеног крста носити кутије у којима ће се прикупљати добротворни прилози.

Дрина Инфо портал

Ова вест је прочитана 1176 пута.