Цело друштво Мирјане Стаменић је отишло у свет, а она се вратила да у вароши крај Дрине води хотел „Турист“

Мирјана Стаменић (Фото С. Јовичић)

Бајина Башта – Да ли је срећа за младог човека само на Западу и у велеграду, често се питала млада Бајинобаштанка Мирјана Стаменић, којој су се шансе да успе негде у свету саме отварале. Хајде да пробам друкчијим путем, има ваљда живота и у малој вароши, казала је себи, па Бајиној Башти и Србији дала предност у односу на Швајцарску и Словенију где је могла лако да се запосли.

Сада је Мирјана задовољна девојка: води хотел „Турист“ у градићу крај Дрине. У том модерно уређеном, невеликом објекту, летос отвореном, већ одседају гости из Америке, Холандије, Белгије, па и Швајцарци и Словенци. Ситуираност њених родитеља, који су „Турист“ реновирали и њиме газдују, отворила јој је повољну животну шансу, каква младима код нас недостаје.

Ипак, Мирјанина прича је несвакидашња јер је, истиче она, такорећи цело њено друштво из Бајине Баште отишло у Београд или свет у потрази за животном шансом, а она се одатле вратила у овај крај.

Још седамдесетих година њене родитеље Драгана и Винку Стаменић пут за послом је са Дрине одвео у Љубљану, где су 19 година радили у угоститељству и добар глас стекли. Мирјана се у главном граду Словеније родила, уз њу Драган и Винка имају старију Марину и млађег Миљка. Кад је с почетка деведесетих лепа реч умукла а оружје проговорило, Стаменићи су се из Љубљане вратили у Бајину Башту. Изнајмили су ту ресторан „Одмор на Дрини“, па наставили угоститељски посао. Потом мењали објекте, нове закупљивали, сналазили се да би зарадили и децу школовали.

– Овде сам учила основну школу, па са сестром отишла у Београд, где сам завршила средњу и студије менаџмента у економији. Шанси за посао било је у том граду, па и у иностранству. У Љубљану су ме звали пријатељи мојих родитеља, које су тамо упамтили као способне угоститеље, а прилика ми се отворила и у Кршком. Такође, имам тетку у швајцарском Сент Галену, која тамо ради у једној осигуравајућој кући. Била сам раније код ње пола године, опробала се радећи као бебиситерка у једној имућној швајцарској породици. Задовољни мојим трудом и односом, ти људи су ме позвали да поново дођем и понудили озбиљан посао, према мом образовању – прича наша саговорница.– А ми смо – надовезује се њен отац Драган – овде у Бајиној Башти пре пет година од „Инекса“ купили тадашњи потпуно руиниран ресторан „Турист“. Срушили га, па улагањем од више десетина хиљада евра уштеђевине и кредита направили модеран хотел „Турист“, са 11 апартмана и три собе, какав недостаје овој вароши смештеној уз лепотице Тару и Дрину. Није било лако да изгурамо високе међународне стандарде који су захтевани, али успели смо. Сада нас и странци походе.

Мирјани се, тако, уз Београд, Словенију и Швајцарску отворила и бајинобаштанска шанса, којој није одолела. Вратила се из главног града у завичај њених родитеља и преузела бригу над новоотвореним хотелом, у коме је, ево, директорка.

– За сада се овај мој животни корак показује као позитиван. Радим посао који волим, занимљив, с разним људима, а најсрећнија сам кад дођу странци и кажу да овај наш невелики хотел може да парира многим у развијеној Европи. Наравно, знам да је почетни капитал за отварање хотела и сличне подухвате врло битан, али не и пресудан. Ако сте способни, са добром идејом и кредитном подршком увек можете да се ухватите укоштац са изазовом. Никад пара на гомили нема, али има храбрих и мање храбрих људи за иницијативу – истиче за наш лист Мирјана Стаменић, неудата девојка за коју у Бајиној Башти момци кажу да је једна од најбољих овдашњих прилика.

Бранко Пејовић
Извор: www.politika.rs 

Ова вест је прочитана 1548 пута.